Üléseztek a KMKF albizottságai

2010. február 12., 09:00 , 474. szám

Együttes ülést tartott múlt csütörtökön Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) külügyi és Európa-ügyi, valamint jogi albizottsága. A tanácskozáson, amelyen jelen volt Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is, áttekintették a magyar kormány nemzetpolitikai tevékenységét, a határon túli magyarság aktuális helyzetét, valamint az albizottságok szakpolitikai koncepcióalkotó munkáját és zárónyilatkozatot fogadtak el.

A képviselők megtárgyalták a szlovákiai események alakulását. "Ezen a héten is folytatódik a cirkusz a szlovákiai parlamentben, ugyanis a Szlovák Nemzeti Párt újabb javaslatokkal áll elő a magyarság hátrányos megkülönböztetése, diszkriminációja érdekében - mondta a budapesti eseményt követően Német Zsolt, a KMKF külügyi albizottságának fideszes társelnöke. - Meglehetősen nagy aggodalommal követjük a szlovákiai fejleményeket... A választási kampány intenzív szakaszába érkezett Szlovákia."

Németh Zsolt szerint ezt bizonyítja az úgynevezett hazafiassági törvény, amely szerint az iskolákban a tanítási hetet a szlovák himnusz eléneklésével kellene kezdeni, valamint az a javaslat, amely büntethetővé tenné a Benes-dekrétumok kritikáját.

Az ülésen elfogadott zárónyilatkozatban foglaltak szerint a résztvevők bizakodásukat fejezik ki, hogy az ukrán elnökjelöltek által a kisebbségpolitikai problémák megoldására tett ígéretek a választások után maradéktalanul teljesülnek, és ezzel helyreáll a magyar állam, az ukrán állam és a kárpátaljai magyarság hagyományosan jó együttműködése.

zzz