Tiltakozás a románok ukránosítása ellen

2010. február 19., 09:00 , 475. szám

Az ukrajnai román kisebbség ukránosítása ellen emelt szót a Csernyivci Megyei Tanács egyik román nemzetiségű képviselője a testület ülésén.

Felszólalásában Vasiliu Tariceanu elsősorban azt kifogásolta, hogy az ukrajnai anyakönyvi hivatalok ukránosítják a román nemzetiségű gyerekek keresztneveit anyakönyvezésük során. Ezzel szerinte megsértik a gyerekek emberi jogait és Ukrajna alkotmányát - adta hírül a zik.com.ua lembergi (lvivi) internetes hírportál.

Az orgánum szerint a képviselő azt állította, hogy "a román nemzetiségű gyermekek ukránosítása már pelenkás korukban elkezdődik, hiszen Csernyivci megye valamennyi anyakönyvi hivatala, a felülről érkező különböző ajánlásoknak megfelelően, ukránosítja gyermekeink neveit". Így lesz a Ionból Iván, az Elenából Olena, a Nicolaeból Mikola - tette hozzá.

Tariceanu bejelentette, hogy ha Ukrajnában nem hagynak fel a román nemzetiségű gyerekek keresztneveit ukránosító gyakorlattal, akkor Csernyivci megye román szervezetei aláírásgyűjtésbe kezdenek a szülők körében, és beadvánnyal fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához jogaik védelme érdekében. A nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében a 2001-es ukrajnai népszámlálás adatai szerint a lakosság közel 20 százaléka, mintegy 180 ezer fő vallja magát román és kisebb részben moldáv nemzetiségűnek. (Kárpátalja/MTI)