Biológiavetélkedő Beregszászban

2010. március 5., 09:00 , 477. szám

Február 27-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében megyei biológiavetélkedőre került sor, melyen a megye tanintézményeinek 154 tanulója vett részt. A résztvevők 7-12. osztályos kategóriákban versenyeztek.

A versenyzőket elsőként Orosz Ildikó, a KMPSZ és a KMF elnöke köszöntötte, aki örömmel nyugtázta, milyen sok érdeklődőt tud megmozgatni ez a vetélkedő. Arra biztatta a diákokat, hogy a továbbiakban, a versenyek után is őrizzék meg érdeklődésüket a biológia iránt, folyamatosan képezve magukat, csiszolva tudásukat, a kötelező iskolai követelményrendszeren kívüli ismeretekkel is gazdagodva.

Ezt követően Kohut Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előadója, a biológiavetélkedő főszervezője ismertette a vetélkedő szabályait. A versenyzőknek két óra állt rendelkezésükre a tesztfeladatok megoldására, melyeket a főiskola tanárai állítottak össze. Több korosztály tematikus tesztet írt: a 10. osztály, a líceumok I. és II. osztálya, valamint a gimnáziumok 6. és 7. osztálya a biokémia és citológia, illetve az anyagcsere, genetika, szelekció és szaporodás témakörből választhattak, attól függően, tanintézményükben mi az aktuális tananyag.

A versenyt követően a résztvevőknek a főiskola Szarvas termében természetfilmet vetítettek, mialatt tanáraik kijavították a tesztsorokat. Ennek tükrében a következő eredmények születtek:

7.oszt.: 1. Kovács Zsanett (Bátyúi Középiskola), 2. Rehó Sándor (Ungvári Drugeth Gimnázium (UDG)) és Molnár Adrienn (Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG)), 3. Bodnár Bettina (Ungvári Drugeth Gimnázium),

8.oszt.: 1. Fejes József (Nagydobronyi Középiskola), 2. Balog Eszter (Nagydobronyi Középiskola), 3. Bence Norbert (Bátyúi Középiskola),

9.oszt.: 1. Szabó Tamás (Bátyúi Középiskola), 2. Rehó Dóra (UDG), 3. Devenák Gabriella (UDG),

11. osztály: 1. Balog Péter (Nagydobronyi Középiskola), 2. Kovács Attila (Nagydobronyi Középiskola), 3. Bernát Nikolett (Bátyúi Középiskola),

A biokémia és citológia témakör helyezettjei: 1. Kohut Gergely (BMG), 2. Hnatik Miklós (BMG), 3. Bihari Krisztina (Nagydobronyi Református Líceum), 4. Bimba Brigitta (Bátyúi Középiskola), 5. Szenykiv Mónika (Aknaszlatinai Középiskola)

Az anyagcsere, genetika, szelekció és szaporodás témakör helyezettjei: 1. Dávid Zoltán (Nagyberegi Református Líceum), 2. Tombistejn Viktória (Nagyberegi Református Líceum), 3. Úr Tímea (Nagydobronyi Református Líceum), 4. Erdős Georgina (Munkácsi Szent István Líceum), 5. Misák Ildikó (Nagydobronyi Református Líceum).

Líceum III., gimn.VIII.: 1. Barkaszi Zoltán (Nagyberegi Református Líceum), 2. Balázs Ervin (Nagyberegi Református Líceum), 3. Horváth Kitti (BMG), 4. Barta Krisztina (Nagyberegi Református Líceum), 5. Bárdos Dávid (BMG).

A verseny első helyezettjei ingyenes, a második helyezettek pedig kedvezményes anyaországi és kárpátaljai jutalomüdüléseken vehetnek részt.

F. Zs.