Puffadás a szemek alatt

2010. március 5., 09:00 , 477. szám

Egyéves kislányom mindkét szeme alatt enyhe puffadás található. A gyermekorvos ultrahangvizsgálatra küldte, mondván, hogy vagy a szívével, vagy a veséjével van gond, ám a vizsgálat során egészségesnek találták. Már kétéves. Különösebb gond nincs vele, de miért dagadt a kis szemecskéje még mindig? - fordult szerkesztőségünkhöz egy aggódó anyuka. Kérdését dr. Marija Agijhoz, a Beregszászi Járási Kórház gyermekosztályának főorvosához továbbítottuk.

- Egy ultrahangvizsgálat nem elég a dolog tisztázásához - fejti ki a szakember. - Ismerni kellene az előzményeket, a családi körülményeket is, azt, hogy milyen a gyermek táplálkozása. Ha a gyermek nem eszik eleget, nem vesz magához elegendő fehérjét, illetve más, fontos tápanyagokat, akkor is puffadás jelenhet meg a szemek alatt. De ugyancsak az okok között szerepelhet, ha sok csipszet és kólát fogyaszt a gyermek. Emellett szervi okai is lehetnek a jelenségnek. Jó lenne tudni, hogyan jött világra a gyermek, nem volt-e valamilyen születési probléma. Veleszületett szívprobléma is állhat a háttérben, elképzelhető a szívelégtelenség, igaz, ekkor fullad is a beteg, s visszamarad a fejlődésben. Ezért kell elkészíttetni az EKG-t, s egyéb vizsgálatokat is el kell végezni. Emellett szó lehet a vese megbetegedéséről is, például veseelégtelenségről, melynek jellemző tünete a vizelet csekély volta, ha pedig felgyülemlik a folyadék a szervezetben, az is okozhat fulladást. S mindezen kívül emésztőrendszeri probléma is okozhatja a puffadást, ha a máj nem dolgozik kielégítően, nem dolgozza fel jól a táplálékot, és salakanyagok maradnak a szervezetben.

Azt ajánlom a szülőnek: vizsgáltassa ki alaposan a gyermekét, vagy a lakóhelye szerint illetékes járási kórházban, vagy még jobb, ha Munkácsra, a megyei gyermekkórházba viszi az apróságot. Ott pedig konzultálni kell a szakorvosokkal: kardiológussal, a vesével foglalkozó nefrológussal, valamint a gasztroenterológussal, az emésztőrendszeri megbetegedések specialistájával. Teljes körű, részletes kivizsgálás nélkül ugyanis nem lehet megmondani, konkrétan milyen betegségben szenved a gyermek.

Lajos Mihály