Sufricsnak nem tetszik Levocskin

2010. március 5., 09:00 , 477. szám

Viktor Janukovics nem sokkal az elnöki eskü letétele után az államfői hivatal vezetőjévé nevezte ki Szerhij Levocskint, a Régiók Pártja (PR) alelnökét.

Az 1972-es születésű Levocskin mostani kinevezéséig a PR parlamenti frakciójának képviselője volt. Korábban, 2006-2007-ben Janukovics miniszterelnöksége idején a kormányfői hivatal vezetőjeként tevékenykedett.

Levocskin kinevezésével még saját pártján belül sem értett egyet mindenki. Nesztor Sufrics, a PR parlamenti képviselője, elsősorban botrányairól elhíresült földink a hír kapcsán aggodalmának adott hangot, hogy a politikus kinevezése esetleg negatívan hathat Janukovics tekintélyére és népszerűségére. Mint emlékeztetett, a narancsos forradalom ellenzéki politikusai 2004 végén éppen Levocskin révén léptek kapcsolatba Leonyid Kucsma leköszönő elnökkel, s kezdtek tárgyalásokat Janukovics "ejtéséről". Sufrics azt is felidézte, hogy Levocskin 2006-ban még Volodimir Litvin csapatához tartozott, s csak azután került a PR-hez, hogy annak választási tömörülése veszített a parlamenti választásokon. "Nyugtalanít, vajon nem árul-e el még egyszer?" - jelentette ki Sufrics.

Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy Sufrics és Levocskin régi ellenfelek. A köztük feszülő ellentét tavaly júliusig nyúlik vissza, amikor is a két politikus vitába keveredett, melynek végén Sufrics nemes egyszerűséggel arcul ütötte párttársát. szcs