Ungvár: Hangszerbolt a sugárúton

2010. március 5., 09:00 , 477. szám

Újra divat lett zeneiskolába adni a gyereket, s a hivatásos lakodalmi zenészek is szívesebben vásárolnak jó minőségű hangszereket, mint akár egy évtizeddel korábban – állítja a Velehickij házaspár, akik az ungvári Szabadság sugárúton nyitottak hangszerboltot Bolero néven, s a válság ellenére éppen nemrég bővítették az üzletet.

Még 2001-ben vágtak bele a hangszerkereskedelembe Velehickijék, amikor lazult a gazdasági válság szorítása, s az embereknek újra volt pénzük hangszereket vásárolni – meséli a feleség, Tamara, aki az üzletben fogadja a vendégeket. A legkeresettebb hangszerek forgalmazásával indítottak, mint amilyen például az örök slágernek számító gitár, illetve sok fogyott az első időkben az erősítőkből, keverőpultokból, hangszórókból, akusztikus rendszerekből is. Később szintetizátorokkal, illetve az elsősorban a diszkókban, éttermekben, lakodalmakon használt világító berendezésekkel bővítették kínálatukat, majd amikor kezdett felfutni az üzlet, fokozatosan a hagyományos akusztikus hangszerekből is egyre nagyobb választékot alakítottak ki.

Mi kell ahhoz, hogy valaki hangszerboltot nyisson? Mindenekelőtt elszántság, akarat, tudjuk meg. Sokat segít a vállalkozásban, hogy a házaspár mindkét tagja profi, azaz felsőfokú zenei végzettséggel rendelkező zenész, s így valóban értenek a hangszerekhez. Az ezredfordulón kedvezett induló vállalkozásuknak az is, hogy meglehetősen tekintélyes űr mutatkozott a helyi hangszerpiacon, amely szinte a Szovjetunió széthullásával egy időben szűnt meg létezni.

Hangszert eladni ezzel együtt nem egyszerű vállalkozás. Sokan úgy térnek be először az üzletbe, hogy fogalmuk sincs arról, valójában mit is akarnak, meséli Tamara. Néha csupán annyit tudnak, hogy szeretnének megtanulni játszani valamilyen hangszeren, s az eladóktól várnak tanácsot arra vonatkozólag, mit tegyenek. Ilyenkor az eladónak valóságos lélekbúvárnak kell lennie, hogy kipuhatolja, egyáltalán milyen hangszerre gondol a vásárló, mihez érez magában hajlamot, tehetséget, s csak ezután kerülhet szóba, milyen típusú hangszerre volna szüksége, illetve mennyi pénzt szeretne áldozni e célra. Ezenkívül egy zenebolti eladónak, mint amilyen például a Boleróban dolgozó Andrij Szenyin is, szükség esetén meg kell tudnia szólaltatni a hangszereket.

Az érdeklődőkből általában nem lesz mindjárt vásárló, a legtöbben előbb gondosan felderítik a kínálkozó lehetőségeket, esetleg más hangszerboltot is felkeresnek. Van, aki többször is visszatér a boltba, újabb és újabb kérdésekre keresi a választ, amíg kiköt egy bizonyos hangszer mellett.

Külön vásárlói réteget képeznek a profi zenészek, közülük is elsősorban azok, akik a helyi szórakoztatóiparban keresik a kenyerüket. Számukra a Bolero a szintetizátorok, keverőpultok, erősítők, mikrofonok, kábelek és egyéb hozzávalók széles választékával szolgál. Mint a boltban elmondják, az utóbbi évtized örvendetes változása, hogy a profi zenészek egyre igényesebbek. Még azok is mind gyakrabban fordulnak hozzájuk minőségi hangszerekért, akiket pedig korábban évtizedeken keresztül az a szemlélet jellemzett, hogy minél kevesebb pénzt fektessenek hangszerbe és berendezésekbe, s azután minél több bevételre tegyenek szert általuk. Ez bizonyos fokig érthető is, véli Tamara, hiszen számukra a hangszer elsősorban termelőeszköz. Éppen ezért egyfajta fellendülés jeleként értelmezik a Boleróban, hogy fokozatosan még azok is igényesebbekké válnak, akik eddig a lagzikban, illetve más mulatságokon "nyomták az ipart". Ugyanakkor ismét egyre nagyobb az igény az "élő" zenére a hallgatóság körében, tudjuk meg, azaz már nemcsak egy szál szintetizátorral igyekeznek hangulatot varázsolni a mulató közönségnek, hanem újra megjelent az igény például az ütőhangszerekre, elektromos gitárokra is.

A boltban persze örülnek ennek, hiszen nő a forgalmuk, de a zenészből lett kereskedőknek az is öröm, ha látják, hogy egyre több ember vonzódik ismét a hangszeres zene iránt. Mert bármennyire is furcsa, nemcsak a profik révén növekszik a forgalom, mondják, de az amatőrök és gyerekek is egyre többet vásárolnak. Nem is rossz eredmény, hangsúlyozzák, ha egy akkora városban, mint Ungvár, egyetlen napon három akusztikus gitárt adnak el.

Ajándéknak sem utolsó a hangszer mifelénk. Karácsonyra például előszeretettel vásárolnak a szülők gyermekeiknek olcsóbb szintetizátorokat. De még március 8-ra, azaz nők napjára is szívesen vásárolunk 400-700 hrivnya értékű hangszereket.

A Boleróban adnak a minőségre, például az olcsóbb akusztikus gitártípusok mellett tartanak abból az elektromos gitárból is, amelyet Ukrajnában a világ öt legjobb gitárosa között jegyzett Steve Vai nevével reklámoznak. Továbbá vásárolhatunk szaxofont 1200 hrivnyáért, de 16 ezerért is. A lényeg, hogy árfekvéstől függetlenül kizárólag minőségi, garanciás hangszereket kínálnak. Tévedés azt hinni, hogy jó üzletpolitika volna például drága hangszerek megvásárlására rábeszélni azokat a szülőket, akik most íratják zeneiskolába csemetéjüket, mondja Tamara. "Azt szoktuk tanácsolni a hasonló cipőben járó vásárlóinknak, hogy vegyenek egy olcsóbb, az alapok elsajátítására alkalmas eszközt, s csak akkor térjenek vissza hozzánk egy jobb minőségű hangszerért, ha néhány év múltán bebizonyosodik, hogy a gyermek megszerette a muzsikát, megvannak a szükséges adottságai a továbbtanuláshoz, esetleg zenész szeretne lenni" – mondja.

Mert a hangszer bizony nem olcsó mulatság, a valóban drága instrumentumok tekintetében pedig a csillagos ég jelenti a felső határt. Mindenesetre vásároltak már a házaspárnál elektromos gitárt mintegy 26 ezer hrivnyáért, vagy szintetizátort, szaxofont harmincezer hrivnya körüli áron.

Divatok jönnek és mennek, tény azonban, hogy a legnépszerűbb hangszer manapság változatlanul a gitár, akár a beatkorszak kezdetén, ám az eladási statisztikák tükrében szorosan a nyomában "lihegnek" a különféle fúvós hangszerek, például a szaxofon, a fuvola, a trombita is. Ugyancsak az idők változását jelzi, hogy míg korábban szinte kizárólag a fiúk szerettek volna mindenáron megtanulni gitárt pengetni, hogy ezáltal elbűvöljék a lányokat, manapság egyre több leányzó ragad gitárt, nem vár az udvarlókra.

pszv