Óránként 20 km

Turizmus: Jön a Kárpátalja Expressz!

2010. március 12., 09:00 , 478. szám

Március 19-20-án halad végig vidékünkön a Kárpátalja Expressz névre keresztelt nosztalgiavonat, teli magyar politikusokkal, országgyűlési képviselőkkel, a MÁV vezetőivel, üzletemberekkel, újságírókkal és egyszerű turistákkal.

A nosztalgiavonat öt régebbi típusú, felújított vasúti kocsiból áll majd, amelyeket a minden idők legnépszerűbb magyar dízelmozdonyának tekintett NOHAB vontat. A szerelvényt mintegy kétszáz utasával március 19-én, pénteken reggel a tervek szerint Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete és Tarlós István, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője indítja útjára Budapest Nyugati pályaudvaráról.

A szerelvény Miskolcon keresztül érkezik a déli órákban Csapra, ahol Kárpátalja megye vezetői, a város polgármestere, az ungvári magyar főkonzul fogadja az utazókat ünnepélyes keretek között.

A vonat innen Beregszász felé indul tovább a hatóságok által a szerelvény számára engedélyezett óránkénti 20 kilométeres sebességgel. Útközben helyi idegenvezető ismerteti meg az utasokat Kárpátalja történelmével és jelenével.

A beregszászi vasútállomáson a helyi magyar főkonzul, a település és a járás vezetői fogadják a vonatot ugyancsak rövid ünnepséggel, majd az utazók megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, illetve városnézésen vesznek részt. Ezután a beregszászi színház Ficseri gyermekstúdiója tart Kárpátalja történelmét feldolgozó előadást a vendégek számára, majd közös vacsora zárja a napot. A vonattal érkező turistákat a Beregszász környéki panziókban és a falusi turizmusban részt vevő családoknál szállásolják el.

A szerelvény másnap, március 20-án reggel indul tovább Nagyszőlősre, ahol a város polgármestere fogadja a vendégeket. A fogadóünnepség után városnézés következik, a résztvevők többek között megkoszorúzzák Perényi Zsigmond mellszobrát.

Az expressz innen Nevetlenfalu irányába zakatol, ahol a délutáni órákban lépi át az ukrán–román határt, hogy Halmi, Nagykároly, Érmihályfalva, Nyírábrány és Debrecen érintésével térjen vissza Budapestre.

A Kárpátalja Expressz az Osztrák–Magyar Monarchia egykori magyar körvasútját járja be, hogy javítsa a magyar nemzeti vasút elismertségét és ápolja az ukrán–magyar jószomszédi kapcsolatokat – közölte Molnár Béla, a magyar Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, a szervezők egyike, aki múlt pénteken az ungvári főkonzulátuson személyesen tájékoztatta a sajtót a nosztalgiavonattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Az utazás célja a jószomszédi kapcsolatok ápolása, hogy felhívják a figyelmet a határokon átívelő gazdasági, közlekedési és turisztikai együttműködésre a keleti határoknál is. E kezdeményezéssel szeretnék megalapozni továbbá a hosszú távú régiós együttműködés lehetőségeit, elősegíteni a keleti országrészben a munkahelyteremtés új formáit, s támogatni a határon túli magyarok önbecsülését – olvasható a szervezők által kiadott háttéranyagban.

Precedens értékű vállalkozásról van szó, véli Bacskai József beregszászi magyar főkonzul, aki lapunk érdeklődésére elmondta: több magyarországi internetes kiadvány folyamatosan tudósít majd az eseményről. "Az út célja, hogy segítse a kárpátaljai turizmus fejlődését, illetve bizonyítsa, hogy ez a kárpátaljai vasútvonal ma is alkalmas emberek és áruk szállítására a három szomszédos ország, azaz Ukrajna, Magyarország és Románia között" – hangsúlyozta a főkonzul.

szcs