Kikapcsolják a sárga jelzést

2010. március 19., 09:00 , 479. szám

Kísérleti jelleggel Ukrajna több régiójában kiiktatják a sárga jelzést a közlekedési lámpákon. A közlekedésrendészet szerint ezáltal biztonságosabbá válhat a forgalom a kereszteződésekben és a zebráknál – közölte hétfőn az ukrán Állami Közlekedésrendészet sajtószolgálata.

A közlekedésrendészet felmérése szerint a városi forgalomban a legtöbb baleset a közlekedési lámpák sárga jelzése idején történik. Ezért a közlekedésbiztonsági szakértők javaslatára egyes régiókban – kísérleti jelleggel – kikapcsolják a sárga jelzést. A tapasztalatok szerint ugyanis a járművezetők zöme a kényszerű várakozást követően azonnal a gázra lép, amikor elalszik a piros lámpa. Ekkor azonban sok gyalogos, illetve jármű még nem fejezte be a zebrán vagy a kereszteződésen való áthaladást, ami balesetveszélyes helyzetekhez vezet.

A "sárgátlanítást" egyelőre Mikolajiv megyében rendelték el, ahol a szürke zónának is nevezett sárga jelzés egyelőre csak az egyik irányban szünetel: a piros után azonnal zöldre váltanak a közlekedési lámpák.

(FH/pszv)