Akadozó működés, zavaros magyarázatok

Információs irodák

2010. március 26., 09:00 , 480. szám

Diósi Sándor ungvári olvasónk jelezte, hogy miután magyarországi vízumot igényelt feleségével és lányával, még novemberben mindhárman benyújtották a kapcsolattartási támogatást igénylő pályázatukat az Ungvári Információs Irodában Daruda László ügyintézőnek. Diósi úr még ugyanabban a hónapban megkapta a pénzt, de felesége, Natália és lánya, Viktória még a mai napig sem.

Gricza Katalin beregszászi olvasónk pedig már 2009 júliusának végén benyújtotta a pályázatát a központi beregszászi irodába, akkor azt közölték vele, hogy három hónap múlva érdeklődjön. De hiába telt el a három hónap, pénzt nem látott, pedig kéthetente érdeklődött. Most, egy félév elteltével az információs iroda ügyintézője azt közölte vele, hogy a pályázata "elkeveredett", vagyis az iratai elvesztek. Így újra be kellett szereznie például a vízumdíj banki befizetéséről szóló eredeti igazolást, amelyet a bank fél évvel később csak nehezen és 50 hrivnya ellenében volt hajlandó újra kiállítani, le kellett továbbá újra fénymásoltatnia az útlevelét, személyi igazolványát, adószámát, a gyerek születési bizonyítványát, az utazási biztosítását ahhoz, hogy újra megpályázhassa a kapcsolattartási támogatást. Az eset kapcsán megjegyezte: "Az ügyintéző kishölgy azt mondta, hogy ő nem tehet arról, ha eltűnnek a papírok, hisz ők csak összegyűjtik és továbbítják. Én viszont azt gondolom, hogy erről én sem tehetek, ennek ellenére az utánajáráson túl nekem kell fizetnem valakinek a hibája miatt ötven hrivnyát, ráadásul azt sem tudhatom, hogy ha ilyen lazán kezelik a dokumentumokat, nincsenek-e veszélyben a személyes adataim, mert a személyi igazolványom száma, az útlevelem, az adószámom, minden adatom ott volt az eltűnt papírok között."

Felhívtuk a kapcsolattartási támogatások lebonyolításával megbízott szervezet, a KAMOT JA irodáját is, ahol az egyik ügyintézőtől megtudtuk, a kapcsolattartási ügyekben Kincs Gergely, az információs irodák vezetője hivatott nyilatkozni. A KAMOT JA elnöke, Kocsis Mária pedig csak kedden délután lesz elérhető legközelebb.

Kincs Gergely Gricza Katalin ügyével kapcsolatban elmondta: "Mi a befogadói vagyunk a visszaigényléseknek. Magát a visszaigénylést a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Jótékonysági Alapítvány (KAMOT JA) intézi. Naponta több száz igénylést kapunk, hibák előfordulhatnak, de én erről a konkrét ügyről nem tudok..."

Diósi Sándor ungvári olvasónk ügyével kapcsolatban kijelentette: "Ha egyszerre adták be és az egyik családtag már megkapta, az azt jelenti, hogy mindannyiuknak be lett fogadva a kérvénye. A probléma az utalásokkal kapcsolatban lehet, nem tudom, hogy itt a banki utalás hogyan működik, tehát hogy mi alapján kapta meg. Az egyik dolog a befogadás része, ami engem érint, az akkor megtörtént, ha a háromból egy megkapta. Az utalásokat nem mi végezzük, hogy hogyan fordulhatott ez az eset elő, nem tudom. Az is lehet, hogy egy héttel később érkezett a másik két kérelem, nem mindennap utalnak, mert hatalmas lenne a költsége, hanem vannak bizonyos időszakok, amikor kiutalják a kapcsolattartási támogatásokat."

A beregszászi irodában már számtalanszor megfordult Gricza Katalin ügyéről sem tudott semmit Kincs Gergely, csak ismételgette, hogy előbb hozzájuk kellett volna fordulnia az ügyfélnek, nem a sajtóhoz. Nem akarta megérteni, hogy olvasónk egyebet sem tett egy fél évig, s csak azt követően fordult hozzánk. Mint mondta: "Váratlanul ért ez a dolog, de utána fogunk nézni, és ha tényleg kiderül, hogy itt valami hiba volt, akkor egyeztetünk majd a tisztelt ügyféllel. Ilyen ügyünk hál’istennek még nem volt, de úgy látszik, valami történhetett itt a rendszerben nálunk, vagy az ügyfél félreérthetett valamit. Ezt most nem tudom megmondani, később bármikor tájékoztatom az ügy állásáról."

Ezek szerint jól tette az olvasó, hogy a sajtóhoz fordult, hisz az irodavezető úr végre maga kezdett vizsgálódni az általa eddig nem ismert ügyben. Ugyanakkor nem értjük, miért húzódik a támogatások kifizetése félévekig, még ha naponta több száz igénylésről is van szó. Ráadásul a nehéz feladat ellenére olyan ügyfél is akad, akinek három héten belül sikerült átutalni. Nekünk úgy tűnik, ez lenne a normális, zűrzavar és elkeveredett pályázatok nélkül.

Kedves olvasóinknak pedig megígérjük, hogy továbbra is érdeklődünk majd pályázatuk sorsával kapcsolatban.

dózsa