Magyar nyelvre is lefordítják a tesztfeladatokat

Idén anyanyelvi érettségi, jövőre egyetemi felvételi

2010. március 26., 09:00 , 480. szám

Ukrajnában az idén anyanyelvükön tesznek emelt szintű érettségit a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó tanulók – jelentette be Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter kijevi sajtótájékoztatóján. A fővárosban az új kormányzatnak az oktatási rendszert érintő távlati elképzeléseiről is szó esett az elmúlt napokban.

Az oktatási tárca vezetője közölte: nem szüntetik meg a kötelező állami emelt szintű érettségi vizsgázást, de a nemzetiségi kisebbségek iskoláinak végzősei az oktatás nyelvén tehetik le az emelt szintű érettségi tesztvizsgákat. "Ha az állam finanszírozza a román, bolgár, moldáv, orosz és más iskolákat, akkor ezek tanulóinak az anyanyelvükön kell vizsgázniuk, ellenkező esetben azonnal kedvezőtlen helyzetbe kerülnek az emelt szintű érettségi vizsgákon" – idézte Tabacsnikot az rbc.ua internetes ukrán üzleti hírportál.

Az oktatási miniszter azt is elmondta, hogy hamarosan kinyomtatják az emelt szintű érettségi vizsgák tesztfeladatait.

Volodimir Szeminozsenko, a területet felügyelő miniszterelnök-helyettes az oktatási rendszer reformjáról szólva többek között új, politikamentes történelemtankönyveket ígért. Politikamentességen a jelenlegi kormányzatnál azt értik, hogy mégsem születnek meg azok a már megrendelt tankönyvek, amelyek kiemelten tárgyalták volna a múlt század harmincas éveinek elején bekövetkezett éhínséget, a Holodomort, illetve az OUN–UPA történetét. Szeminozsenko közölte azt is, nem tervezik a tízéves iskolai oktatáshoz való visszatérést, azaz marad a bevezetés alatt álló 12 éves rendszer.

Ugyanakkor a kormányzat a segodnya.ua internetes hírportál beszámolója szerint a következő évre szeretné halasztani a felvételi vizsgák visszaállítását a felsőoktatásban, így idén az elmúlt évhez hasonlóan az emelt szintű érettségi tesztek eredménye alapján történne a felvétel. A lap azt írja, Szeminozsenko elképzelése szerint a jövőben az egyetemi és főiskolai felvételinél az érettségi teszteredmények maximálisan 600 pontot érnének, az érettségi bizonyítványért legfeljebb 200 pontot kaphatnának a jelentkezők, míg a felvételi vizsgák vagy elbeszélgetés további maximum 200 pontot jelentene.

Elemzők rámutatnak, hogy a felsőoktatási intézmények és az iskolák többségében üdvözlik a kormányzatnak a felvételi vizsga visszaállítására és az érettségi bizonyítvány figyelembevételére vonatkozó elképzeléseit. Egyúttal azonban arra is rámutatnak: az a körülmény, hogy a reformok bevezetését a következő évre halasztották, könnyen azzal járhat, hogy a kabinet visszatáncol ezektől az elképzelésektől; annak ellenére is, hogy azok hangsúlyosan szerepeltek Viktor Janukovics államfő elnökválasztási kampányának ígéretei között.

Az ukrán sajtóban olyan vélemények látnak napvilágot a felvételizők részéről, hogy a felsőoktatási felvételi visszaállításával újra elterjedne a korrupció, megfigyelők azonban rámutatnak, hogy az elképzelés ellen legalább ennyire tiltakoznak a narancsos hatalom által kinevezett oktatásügyi hivatalnokok is, azok, akik korábban a felvételi vizsgák eltörlését keresztülvitték.

Az oktatásüggyel kapcsolatos hírekben azonban egyelőre nem a szakmai vita, hanem a politika dominál. Nyugat-Ukrajna több megyéjében még mindig nem békéltek meg azzal, hogy Mikola Azarov kormányában – állítólag Viktor Janukovics elnök személyes utasítására – az oroszbarátnak és ukránellenesnek tartott Tabacsnik kapta az oktatási tárcát. A korábbi elnök, Leonyid Kucsma titkárságát vezető, majd a jelenlegi államfő miniszterelnöksége idején helyettes kormányfői posztot betöltő oktatási miniszter leváltása érdekében aláírásgyűjtést kezdtek Ternopil megyében. Lembergben ötezer ember vonult utcára minap Tabacsnik kinevezése elleni tiltakozásul, és rendkívüli ülést tartott az ügyben a nyugat-ukrajnai megye tanácsa is.

Nem hivatalosan még az államfőhöz közeli körökben is azt mondják, hogy talán hasznára válna Janukovics csapatának, ha Tabacsnik önként lemondana, írta az Ukrajinszka pravda internetes hírportál. Anna German, az államfői hivatal helyettes vezetője azonban egy minapi nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy az elnök kiáll a minisztere mellett, amíg az nem hibázik.

(pszv/MTI/rbc.ua/segodnya.ua/pravda.com.ua)