Beindultak az embercsempészek

2010. április 9., 10:00 , 482. szám

A tavasz beálltával fokozták tevékenységüket az embercsempészetre szakosodott bűnözői csoportok. A határőrök több afrikai és ázsiai menekültekből álló csoportot füleltek le az ország területén.

Az elkövetkező hetekben nőni fog az illegális migránsok által elkövetett határsértések száma - mondta Pavlo Sisolin, az ukrán állami határőrszolgálat első elnökhelyettese. Az utóbbi évek gyakorlata ugyanis azt mutatja, hogy április és május az a két hónap, amikor a legaktívabbak az embercsempészettel foglalkozó bűnözői csoportok - idézte a határőrtisztet a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírportál. Sisolin elmondása szerint az ukrán határőrség különösen nagy hangsúlyt fektet a legérintettebb határszakaszokon, így az orosz-ukrán határnál lévő Szumi és Csernyihiv megyéken, valamint Kárpátalján áthaladó illegális migrációs csatornák felszámolására. Ezekben a körzetekben hőkamerákkal ellátott ideiglenes posztokkal, álcázott járőrökkel és szolgálati kutyákkal igyekeznek kiszűrni a tiltott határátlépésre készülőket. A határövezetben rendszeresen fogják ellenőrizni az utakat és azokat a létesítményeket, lakóházakat, amelyekben illegális migránsok húzhatják meg magukat, egyúttal különös figyelmet fordítva azokr

a a helyi lakosokra, akik embercsempészés kapcsán kerültek a hatóságok látókörébe. Az ukrán határőrök az év eleje óta 630 menekülőt fogtak el illegális határátlépés vagy az ország területén való törvénytelen tartózkodás közben, ötezer külfölditől pedig megtagadták az Ukrajnába való belépést. Az embercsempészés továbbra is rendkívül jövedelmező vállalkozás, emlékeztet az ua-reporter.com. Az internetes hírportál szerint például egyetlen illegális bevándorló eljuttatásáért Kínából Németországba akár 10 ezer dollárt is elkérhetnek. (Kárpátalja/MTI/ua reporter.com/zaxid.net)