Piacon a retek, földben a krumpli

2010. április 9., 10:00 , 482. szám

Nehezen indult az idei tavasz, most azonban annál több figyelmet követelnek veteményeink és palántáink, figyelmeztet Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodó, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadója, akit az aktuális árakról és teendőkről kérdeztünk.

- Idén késett a tavasz. Milyen következményekkel járt ez a gazdálkodók esetében?

- Általában március elején-közepén vetjük a krumplit, amelyből a foszlós héjú újburgonya a piacra kerül. Ezzel most jó két hetet késtünk, úgyhogy jobbára csak március 20. után kezdődött a burgonyavetés a korai újburgonyájáról híres Nagydobronyban is. Mivel ez - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - szinte egybeesett a régió más burgonyatermesztő körzeteinek vetésidejével, előreláthatóan kemény versenyre számíthatunk majd a piacokon. Ebben a helyzetben csak az jelentheti a kiutat, ha sikerül a termést a hágón túl értékesíteni.

- Mire érdemes odafigyelniük a gazdáknak?

- Az újburgonya-termesztőknek leginkább arra kell vigyázniuk, hogy ne vessék túl mélyre a burgonyát, legfeljebb 5-6 cm-nyi talaj kerüljön rá. Fontos, hogy az első feltöltéssel, kapálással várják meg, amíg kibújik, megerősödik a növény. Mint ismeretes, a nagyüzemi technológiát alkalmazók megvárják, amíg kicsírázik a burgonya, megindul a növekedése, akkor azután készítenek egy nagy bakhátat, azt bepermetezik gyomirtóval, s az ültetvény így is marad vájásig. Nálunk ezzel szemben, annak érdekében, hogy hamarabb meginduljon a vegetáció, hamarabb gyökeret eresszen a növény, viszonylag sekély földréteget húzunk az elvetett gumókra, majd egyszer megkapáljuk, később pedig egyszer a hagyományos módon feltöltjük. Hét-kilenc hétre vájják az újburgonyát Nagydobrony környékén. A héthetes termesztési idő azokra vonatkozik, akik fólia alatt, hideghajtatásban vagy fátyolfólia alatt termesztenek, de kilenc hét után általában a takaratlan területeken is vájni kezdik a burgonyát. Érdemes emlékeztetni, hogy vetésnél nem az adott területre elvetett burgonyaszemek száma a mérvadó, hanem az, hogy egy folyóméterre mintegy 20 csíraszál essen. Ehhez persze megfelelő nagyságú és minőségű vetőburgonyára, illetve megfelelően előkészített, azaz megtrágyázott és porhanyított talajra van szükség.

- Mit tudna mondani a többi szabadföldi zöldségről?

- A burgonyával gyakorlatilag egy időben kerülhetnek talajba a hidegtűrő növények is. Sok helyütt máris kiültették például a káposztát. A hírek szerint Zariccsán és néhány Nagydobrony környéki gazdaságban is már február végén megpróbálkoztak a káposzta kiültetésével szabadföldbe, ám az idei zord időjárás miatt ezek a növények jobbára elfagytak, s csak a fólia alatt termesztett palánták vészelték át a márciusi telet. Ebből következően valószínűleg a korai káposzta érése, piaci megjelenése is csúszni fog idén.

- Mi a helyzet a hónapos retekkel?

- Az utóbbi napokban megkezdődött a retek betakarítása is. Tudni kell, hogy a helyi retek- és zöldhagymatermesztők általában az ortodox húsvétot célozzák meg a könnyebb értékesíthetőség miatt, ha az ünnep április első felére esik. Nagycsütörtökön és nagypénteken a vásárlók lényegesen többet hajlandók fizetni ezekért a zöldségekért, mint általában. Így történt ez idén is, bár a hideg március miatt a gazdák előzetesen még attól tartottak, hogy nem lesz retek az ünnepekre. Végül a legtöbb termelőnek legalább egyszeri szedést sikerült időben megejteni. A szokottnál valamivel szerényebb kínálat miatt a viszonteladók szinte az arannyal vetekedő árat kínáltak a retekért az ünnepet megelőző napokban, aminek a termelők nyilván örültek, a vásárlók viszont kevésbé. Ami a retektermesztés technológiáját illeti, érdemes ismételten felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a hónapos retek termesztett növényeink többségétől eltérően a gyakori, kis adagokban történő öntözést kedveli. Az a piacon jobban értékesíthető áru, amelynek nem vastag a "bajsza", hanem egészen vékony, élénkpiros színű a gumója, nem csattant ki, a kártevők sem rágták meg, s amelyből legalább 13-15 darab jut egy csomóba.

- Mikor számíthatunk olcsó uborkára?

- A fűtött fóliasátrakból származó uborka ezekben a napokban került nagyobb mennyiségben piacokra, így az ára még érthetően magas. Mifelénk az a jellemző, hogy az uborkát a hónapos retek után ültetik el nagyobb mennyiségben hideghajtatásban, tehát az olcsóbb uborkára még várni kell. Mostanában a termesztők többsége egyébként a holland Riik Zwaan vetőmagtermelő cég Kibria elnevezésű fajtáját részesíti előnyben, amelyről a katalógusok és a külföldi termelők egyaránt kedvezően nyilatkoznak. Emlékeztetőül mondjuk el, hogy az uborka vetésénél mindig a szabadföldi kiültetés idejéből indulunk ki, amire - melegkedvelő növényről lévén szó - nem kerülhet sor április 15-nél korábban. Ebből következik, hogy amennyiben egy kiültetésre alkalmas uborkapalánta kineveléséhez 21-24 napra van szükség, a magvaknak legkorábban március 25 táján kellett a földbe kerülniük. A csírázáshoz 30 fok körüli hőmérséklet az ideális, viszont amint kikel a növény, azonnal vissza kell venni a hőmérsékletet 18 fokra, szikleveles állapotukban ugyanis az uborkapalánták igen hajlamosak a megnyúlásra. Később azután ezeket a megnyúlt, meggyengült palántákat nagyon nehéz "helyrehozni." Fontos, hogy legyen maximális a megvilágítás ebben az időben. Amint lombleveles korba értek a növényeink, növeljük a hőmérsékletet 20-22 fokra.

pszv