Veseelégtelenség

2010. április 9., 10:00 , 482. szám
Dr. Szigeti Henrietta, a Nagyszőlősi Járási Kórház belgyógyásza

Az utóbbi időben éjjelenként 4-szer-5-ször is kell "kisdolgoznom", hányingerem van, hidegséget és nehéz érzést érzek a deréktájamon. Mi lehet a bajom, és miként kezelhetjük ki a betegségemet? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy técsői olvasónk. Kérdésével és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Szigeti Henriettához, a Nagyszőlősi Járási Kórház belgyógyászához fordultunk.

- A panaszosnak minden bizonnyal veseelégtelensége van. A kór krónikus vesebetegségek (például a nefritisz), veleszületett problémák (mint a polihisztosz), magas vérnyomás, illetve cukorbetegség szövődményeként alakulhat ki, többnyire a 40. életév betöltése után. A tünetei pedig a következők: a beteg hideget, nehéz érzést érez a deréktájon, reggel a szem alatt duzzanatok jelennek meg, melyek a nap folyamán eloszlanak, éjjel többször, 4-szer-5-ször is kell vizelni, hányinger lép fel, magas a vérnyomás, gyakran fáj a fej, a beteg fogyni kezd, később duzzadni kezdenek a végtagok, s ingerlékennyé, nyugtalanná válik az ember. A megbetegedéseket tipikus laboreredmények, vizeletminta, vérképlet, biokémiai adatok alapján lehet diagnosztizálni, azonkívül gyakran alkalmazzuk a vese ultrahangos vizsgálatát.

- Miként lehet kezelni a betegséget?

- Súlyos veseelégtelenség esetén hetente háromszor dialízist kell végezni, amikor is a megfelelő berendezésen átengedik és méregtelenítik a beteg vérét, a kezelés pedig élethosszig tart. A kór könnyebb fajtájánál viszont elég, ha a beteg gyógyszeres kezelést kap a háziorvostól vagy az illetékes járási kórház nefrológusától (vesespecialistájától), s vérnyomáscsökkentő orvosságokat, méregtelenítő gyógyszereket, vízhajtót szed, míg csak pozitív eredmény nem születik. A kezelés elhúzódhat egy évig, másfél évig, s félévente ellenőrzésre kell jelentkezni a lakóhely szerinti illetékes járási kórház nefrológusánál vagy urológusánál.

- Hogyan előzhetjük meg a kórt?

- Ha az ember krónikus vesebetegségben szenved, legalább évente egyszer felülvizsgálatra kell jelentkezni a kórházban, ahol vizelet- és vérmintát ad le, s elvégzik a vese ultrahangos vizsgálatát. Évente egyszer konzultálni kell a szemorvossal, nem jelentkezik-e érszűkület a szemben, mely jelzi a veseelégtelenség kialakulásának a veszélyét. Fiatal korban rendszeresen kezeltetni kell a gyakori mandulagyulladásokat, amellett öltözködjünk az évszaknak megfelelően, hűvös időben öltözzünk fel melegen és takarjuk a derekunkat.

Lajos Mihály