Az Alkotmánybíróság áldását adta az Azarov-kormányra

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

Az egyes képviselőknek jogukban áll koalíciót alkotni a Legfelsőbb Tanácsban - mondta ki múlt csütörtöki határozatában Ukrajna Alkotmánybírósága (KSZ), amivel tulajdonképpen megerősítette hivatalában az Azarov-kormányt, s Viktor Janukovics eljárását, amellyel az elnök új többséget hozott létre előzőleg a törvényhozásban.

Mint emlékezetes, március közepén Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa oly módon változtatta meg a parlament működését meghatározó szabályzatot, hogy az mostantól nem csupán a frakcióknak, hanem az egyes képviselőknek is lehetőséget ad parlamenti többség, azaz koalíció alakítására. Ennek eredményeként jött létre a jelenlegi Stabilitás és reformok elnevezésű koalíció, amelyhez a Régiók Pártja (PR) az Ukrán Kommunista Párt és Litvin Blokkja honatyái mellett számos volt ellenzéki képviselő csatlakozott, akik a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem és a BJUT parlamenti frakcióit elhagyva tették lehetővé az Azarov-kormány megalakulását.

"Ukrajna egyes népképviselőinek, többek között azoknak, akik nem tagjai a Legfelsőbb Tanácsban a képviselői frakciók koalíciójának létrehozását kezdeményező képviselői frakcióknak, jogukban áll részt venni képviselői frakciók koalíciójának létrehozásában Ukrajna Legfelsőbb Tanácsában" - hangzik a KSZ határozatának nyakatekert szövege. Andrij Sztrizsak, az Alkotmánybíróság elnöke a döntést ismertetve elmondta: a testület egyetlen különvéleménnyel hozta meg döntését.

Érthetően Viktor Janukovics államfő és az őt támogató PR, a mostani kormánykoalíció meghatározó politikai ereje elfogadta a KSZ döntését, hiszen az gyakorlatilag szentesíti az új elnök eljárását, amellyel az hozzá lojális kormányt segített hatalomra.

A döntés ugyanakkor nagy felháborodást váltott ki ellenzéki körökben, elsősorban Julija Timosenko exkormányfő pártjánál, a BJUT-nál. Az alkotmánybírósági határozat nyilvánosságra kerülését követően Timosenko maga ment el a Legfőbb Ügyészségre, hogy vizsgálatot kezdeményezzen az alkotmánybírákat ért állítólagos nyomásgyakorlás miatt. Az ellenzék vezére szerint a KSZ "a független Ukrajna történetében precedens nélkül álló szégyenletes döntést hozott". "Az Alkotmánybíróság teljesítette az új hatalom politikai megrendelését, széttaposta az állam Alaptörvényét, meggyalázta a demokrácia alapjait az országban" - jelentette ki Timosenko a saját hivatalos oldalán közzétett kommentárban. "Az adott tény annál is szégyenletesebb, mivel korábban ugyanez a bíróság, ugyanebben az összetételben homlokegyenest ellentétes határozatot hozott az adott ügyben" - emlékeztet az ellenzéki vezető.

Ominózus döntésének indoklásában az Alkotmánybíróság azzal magyarázza megváltozott véleményét, hogy jogszabályi szinten a törvényhozás csupán a 2010. február 17-én életbe lépett törvénnyel szabályozta Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának működését, amiről korábban csupán egy parlamenti határozat rendelkezett. Így a koalícióalakításra vonatkozó előírásokat az Alkotmány és e jogszabály követelményeinek együttes figyelembevételével kell értelmezni, ami gyakorlatilag érvényteleníti az Alkotmánybíróság által korábban e tárgyban hozott határozatokat. Ugyanakkor egyes vélemények szerint még az Alkotmány esetleges belső ellentmondásai vagy hiányosságai ellenére sem szerencsés, ha az alaptörvény betűjével helyenként nem egybevágó jogszabály alapján döntenek ilyen fontos kérdésben.

hk