A Fidesz alakíthat kormányt

Magyarországi választás

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

A területi listákra leadott szavazatok alapján 4 párt - Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP - lépte át az ötszázalékos országgyűlési küszöböt a magyarországi választások hétvégén megtartott első fordulójában.

Néhány szavazókörzetben tumultust okozott azoknak a választóknak a magas száma, akik igazolással lakóhelyüktől távol szavaztak. Az Országos Választási Bizottság (OVB) döntése értelmében ott, ahol a törvény által megszabott este hét órai határidőig nem sikerült minden megjelent választónak leadnia voksát, meghosszabbították a nyitvatartási időt, majd - némi késéssel - ezzel összefüggésben határoztak arról is, hogy meghosszabbítják a kampánycsendet. E döntésük következtében a televíziós csatornák és rádiók választási műsoraiban késő estig nem lehetett nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatók által a szavazás eredményéről készített előzetes felméréseket, miközben az internetes kiadványok pontban 19 órakor közzétették az exit pol eredményeket, ami meglehetősen furcsa helyzetet teremtett. Mire azután az OVB végül 22 óra 15 perckor feloldotta a kampánycsendet, a szavazatszámlálás már a végéhez közeledett. Ugyanakkor volt olyan szavazókörzet, ahol hajnali negyed kettőig tartott a voksolás.

Az első fordulóban 64,29 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP végzett az első helyen a voksok 52,76 százalékával, a második az MSZP lett 19,31 százalékkal, majd a Jobbik következik 16,69 százalékkal, a Lehet Más a Politika 7,43 százalékkal, az MDF 2,66 százalékkal, a Civil Mozgalom 0,90 százalékkal, a Magyar Kommunista Munkáspárt 0,11 százalékkal, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt 0,08 százalékkal, az Összefogás Párt 0,05 százalékkal és a MIÉP 0,03 százalékkal. Ez alapján az ötszázalékos parlamenti küszöböt csak a Fidesz-KDNP pártszövetség, az MSZP, a Jobbik és az LMP lépte át. Kiesett a parlamentből az MDF.

Valamennyi területi listát a Fidesz-KDNP nyerte meg az első fordulóban. Az MSZP 11, a Jobbik 9 területi listán lett második. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint 265 mandátumot osztottak ki, ebből 206 a Fidesz-KDNP-é. Az MSZP 28, a Jobbik 26, a Lehet Más a Politika 5 mandátumhoz jutott. A Fidesz-KDNP 119 egyéni és 87 területi listás mandátumot kapott. A három másik párt csak a területi listákról jutott képviselői helyekhez.

Soha ennyien nem dolgoztak, nem szorítottak, nem imádkoztak ennyit a közös sikerért - fogalmazta meg köszönetét Orbán Viktor a választások éjszakáján a budapesti Vörösmarty téren a párt szimpatizánsai ezreinek jelenlétében, hozzátéve, "köszönöm a határon innen és túl élő nemzettársainknak", gratulálva a "történelmi eredményhez". Ez a győzelem nem a Fideszé, ez a győzelem Magyarországé, az önöké - fogalmazott a párt elnöke. Mint mondta, a magyarok elkezdtek írni egy mondatot '56-ban és '90-ben. Ítéletet mondtak egy korszak fölött, csakúgy, mint most. "A mai napon Magyarország polgárai leadták szavazatukat magukra, és győztek" - emelte ki Orbán Viktor, "Magyarország legyőzte a reménytelenséget".

"Életem legnagyobb feladata előtt állok" - jelentette ki a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve: a következő kormány megalakításához szükséges parlamenti többség már rendelkezésre áll. Magyarország munkát, rendet, biztonságot akar - értékelt Orbán Viktor, aki szerint ez a feladat megoldható, de ehhez szüksége van kivétel nélkül minden magyar emberre.

A szikár és prózai tény úgy hangzik: ezt a választást megnyertük, fogalmazott, hozzátéve: "Nem egy szokványos választást nyertünk meg, ne féljünk kimondani, ne ijedjünk meg a szavak jelentésétől és komolyságától. Ez a választás egy történelmi választás volt." Az eredmények azt mutatják, az emberek gyors, mélyreható, megrendítő változást akarnak - mondta Orbán Viktor.

A választók leváltották az MSZP által támogatott kormányt - ismerte el Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki elmondta azt is, hogy felhívta Orbán Viktort és gratulált neki a győzelemhez.

Sólyom László köztársasági elnök szerint a rendszerváltás óta még soha nem volt olyan egyértelmű és széles a győztes párt támogatása, mint most, ám - mint mondta - ez a bizalom óriási felelősséget ruház a győztes pártra. A köztársasági elnök az Országos Választási Központban vasárnap este megköszönte a választópolgároknak a magas részvételi arányt, különösen azoknak, "akik órákat várakoztak". Úgy fogalmazott: "Az ő kitartásuk és a magas részvétel egyaránt azt bizonyítja: az emberek tisztában voltak ennek a döntésnek az óriási jelentőségével."

A választások tíz nap múlva esedékes második fordulójában 57 egyéni körzetben kell második fordulót tartani. A Fidesznek a biztos kétharmados parlamenti többség eléréséhez 52 mandátumot kell szereznie, amire jók a párt esélyei, mivel az egyéni körzetekben csak egy helyen állnak a második helyen, máshol az élről várják a folytatást. (hk/MTI/fidesz.hu/mno.hu)