Fizikából vetélkedtek a diákok

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

Múlt szombaton rendezték meg Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) hagyományos megyei tantárgyi vetélkedőjét fizikából.

A résztvevők előtt az eseménynek otthont adó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán mondott köszöntőjében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta: a vetélkedő nem a pedagógusszövetségről szól, hanem magáról a fizikáról, amiben a magyarok igen sokat tettek le az egyetemes kultúra nagy asztalára. Magyarország valóságos fizika-nagyhatalomnak számított, különösen abban a korban, amikor az atomenergia hasznosításával összefüggő kísérletek zajlottak, emlékeztetett a szónok. Mint rámutatott, mindez annak köszönhető, hogy voltak olyan tanintézmények az országban, ahol felkészült tanárok tehetséges fiatalokat képezhettek. "A mai verseny arról szól, hogy a diákok megmutassák és megmérettessék magukat - hangsúlyozta a szónok. - Ez az alkalom is egy kis ugródeszka lehet ahhoz, hogy magasabbra jussanak, esetleg eljussanak a világnagyságok közé, kik közül a fizikatudományok területén nagyon sok a magyar."

A továbbiakban Kohut Attila, a zsűri elnöke, a beregszászi főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának igazgatója ismertette a verseny feltételeit és szabályait, majd a diákok munkához láthattak. A több mint 70 résztvevőnek öt-öt feladatot kellett megoldania a rendelkezésre álló két óra alatt. Munkáikat a KMPSZ és a beregszászi főiskola szaktanárai értékelték.

Eredmények: 8. osztály: 1. Szeles Nikolett (Beregszászi Magyar Gimnázium - BMG), 2. Simon Alexandra (BMG), 3. Tóth Anett (BMG); 9. osztály: 1. Jánosi György (Mezőkaszonyi Középiskola), 2. Balogh Sándor (Csapi 2. Számú Középiskola), 3. Molnár Alexandra (BMG) és Fejes Ferenc (Nagydobronyi Középiskola); 10. osztály: 1. R. Benedek László (Nagydobronyi Középiskola, 2. Baksa János (Nagydobronyi Középiskola), 3. Egyedi Krisztián (Verbőci Középiskola); 11. osztály: 1. Palkó Ádám (Nagydobronyi Középiskola), 2. Papp Adrienn (Mezőkaszonyi Középiskola), 3. Bimba Alexandra (Mezőkaszonyi Középiskola); gimnázium VI./líceum I. évfolyam: 1. Mészár Dániel (Nagyberegi Református Líceum), 2. Sütő Ferenc (Nagydobronyi Református Líceum), 3. Orosz Dénes (Nagyberegi Református Líceum); gimnázium VII./líceum II. évfolyam: 1. Kohut Gergely (BMG), 2. Farkas Gabriella (BMG), 3. Héder Zsuzsanna (Nagyberegi Református Líceum); gimnázium VIII./líceum III. évfolyam: 1. Orosz János (Nagyberegi Református Líceum), 2. Bárdos Dávid (BMG), 3. Pallay Ferenc (BMG).

szcs