Kedvenceink fülgyulladása

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

Spániel kutyámnak az utóbbi napokban fáj, illetve viszket a füle, s váladék folyik belőle. Mi lehet a baja, és miként lehet kikezelni? - kérdezi egy ungvári olvasónk. Kérdéseire Mándy Gyula tiszakeresztúri állatorvos válaszol.

- Az állatnak minden bizonnyal fülgyulladása van. Ez a betegség egyaránt megtámadja a kutyákat és a macskákat, bár az előbbieket gyakrabban, mint az utóbbiakat, s a kutyafajták közül különösen érzékeny a kórra a németjuhász és a spániel. Három fajtáját különböztetjük meg: a külső-, a közép- és a belsőfülgyulladást. A külsőfülgyulladás oka lehet az allergia, a paraziták behatolása vagy idegen testek, például piszok, homok bekerülése a fülbe. Tünete a külső hallójárat bőrének a kipirosodása, a bőr hámlása a fülben, a váladékos fülfolyás, valamint a fül fájása és viszketése. A gyógykezelés során öt napig, naponta egyszer ki kell tisztítani a hallójáratot erre a célra forgalmazott folyadékkal, s ugyancsak öt napon át antibiotikumos kezelésben kell részesíteni a beteg állatot. A középfülgyulladás legtöbbször a külsőfülgyulladás szövődményeként alakul ki, illetve a dobhártya sérülése következtében jön létre. A külsőfülgyulladásos esetek mintegy felében ugyanis a gennyes gyulladástól átszakad a dobhártya, és rajta keresztül baktériumok, valamint gombák jutnak a középfülbe, megfertőzve azt. Tünetei közé soroljuk a fültájék dörzsölését, vakarását, a fej rázását, az állat nyugtalankodását, a váladékfolyást a hallójáratból, az utóbbi környékének az elszennyeződését, bűzét, a hallójárat eltömődését, a halláscsökkenést vagy süketséget. Emellett jelzi a betegséget a fej oldalt tartása, az oldalirányú mozgás a beteg testrész irányába, a fájdalom a száj nyitásakor, illetve a fültájék, a fültő tapintásakor, nyomásakor, a nyirokcsomók megnagyobbodása azon az oldalon, melyen a beteg fül található, az étvágytalanság, a láz, a depresszió, továbbá a fülkagyló, a felső szemhéj és az arc bénulása. A kezelés célja a gyulladás, a fertőzés megszüntetése, illetve az esetleg a fülbe került idegen test eltávolítása. A betegség terápiája során három-hat héten át, naponta kétszer (reggel és este) testmeleg, steril konyhasóoldattal kell öblögetni a hallójáratot, s ugyancsak három-hat hétig antibakteriális kezelést kell alkalmazni az állatorvos által felírt gyógyszerekkel.

A belsőfülgyulladás tünetei nagyjából megegyeznek a középfülgyulladáséval, akárcsak a kezelés módja. A közép- és a belsőfülgyulladást csak az állatorvos tudja megkülönböztetni egymástól. A belsőfülgyulladás veszélye, hogy a gennyes folyamat átterjed az agyburokra. Ezért nem szabad elhanyagolni a fülgyulladást, már az első tünetek után állatorvoshoz kell fordulni, mert a külsőfülgyulladásból kifejlődhet a közép-, majd a belsőfülgyulladás, mely utóbbi halálos lehet.

- Miként előzhetjük meg a betegséget?

- Havonta egyszer meg kell vizsgáltatni az állat fülét, fürdetés után pedig steril vattával törüljük ki a fület.

Lajos Mihály