Még mindig nem hitelez az IMF

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

Ukrajna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés gyors felújítására számít - közölte Viktor Janukovics államfő, amikor múlt csütörtökön fogadta Carl Bildt svéd külügyminisztert. Az újabb hitelrészletre azonban még várni kell.

A kormányfő egyebek mellett rámutatott: "kulcsfontosságú prioritásaink az állami kiadások csökkentése, az államapparátus fenntartási költségeinek drasztikus optimalizálása és a határozott korrupcióellenes intézkedések". Janukovics hozzátette: mindez nem könnyű feladat, figyelembe véve azt a kritikus állapotot, amit örököltek. "A mi fő elveink: realisztikusság, takarékosság és az ország fejlesztésének befektetési-innovációs modellje. Arra számítunk, hogy ez a megközelítés lehetővé teszi az IMF-fel való együttműködés gyors felújítását" - jelezte az államfő.

Továbbra is kétséges azonban, hogy az IMF beérné puszta ígéretekkel Ukrajna részéről. A nemzetközi hitelintézet küldöttsége március 23-tól több mint egy héten keresztül tárgyalt Kijevben, igazi áttörés azonban nem született, bár elhangzott, hogy májusban újraindulhat a finanszírozás. Ugyancsak kétes eredménnyel zárult az amerikai látogatáson tartózkodó Viktor Janukovics hétfői találkozója az IMF vezetőivel. A pozitív ukrán nyilatkozatok ellenére csupán arra sikerült rávenni az IMF-t hogy a hitelintézet tárgyalódelegációja térjen vissza az országba, s mintegy két hét alatt dolgozzák ki azt az ukrán szándékokat tükröző levelet, amelynek alapján a Nemzetközi Valutaalap dönthet Ukrajna hitelezésének felújításáról, s amely a két fél közötti jövőbeni együttműködésre is kiterjedne.

Kijevben is elismerik, hogy az együttműködés azon áll vagy bukik, milyen lépéseket hajlandó vállalni Ukrajna az államháztartás rendbetétele érdekében. Az IMF álláspontja e tekintetben egyértelmű és a jelek szerint megingathatatlan: Ukrajna költségvetésének hiánya 2010-ben nem haladhatja meg a hazai össztermék, azaz a GDP 6 százalékát. Ezeknek a feltételeknek az elfogadása viszont drákói szigorításokat, továbbá a földgáz és a kommunális szolgáltatások tarifáinak számottevő emelését feltételezi, amire a jelek szerint Kijevben a várható lakossági reakcióktól tartva láthatóan nem tudják rászánni magukat. Az ukrán kormányzat májusra várja az IMF-hitel következő részletének érkezését, ehhez azonban vagy az ország költségvetésének kellene megszületnie végre, vagy a szóban forgó szándéknyilatkozatot tartalmazó levélnek.

Mint emlékezetes, a Nemzetközi Valutaalap tavaly decemberben elutasította a készenléti hitelkeret esedékes, 3,8 milliárd dolláros részletének folyósítására vonatkozó ukrán kérést, s ezt a negyedik részletet azóta sem folyósították, elsősorban a költségvetésnek a tervezettnél magasabb hiánya miatt. Ezenkívül elemzők rámutatnak, hogy az IMF többször jelezte elégedetlenségét a költségvetés kormányzati kezelésével kapcsolatban is. Eddig Ukrajna 10,6 milliárd dollárt hívott le az összesen 16,4 milliárd dolláros IMF-hitelkeretből.

pszv