Zicherman Sándor jubileumi kiállítása

2010. április 16., 10:00 , 483. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Gross Arnold kiállítótermében április 8-án jubileumi tárlat nyílt Zicherman Sándor kárpátaljai születésű, jelenleg Magyarországon élő festőművész munkáiból, aki a napokban ünnepelte 75. születésnapját.

A művészt, valamint a kiállításra érkezett népes közönséget elsőként Orosz Ildikó, a KMF és a KMPSZ elnöke köszöntötte. "Egy világutazónak számító, de gyakran hazatérő művésznek köszönhető ez a mostani rangos tárlat, aki bebizonyította, hogy erről a vidékről is el lehet jutni a legnagyobb városok kiállítótermeibe" - mondta, majd a távlati terveket ismertette: azt szeretnék, ha állandó kiállítás nyílna a tanintézményben neves és elismert beregszászi és kárpátaljai művészek alkotásaiból. Kovács László kiállításszervező a művész életútjának fontosabb mozzanatait ismertette. Zicherman Sándor munkáját méltatta Benkő György festőművész, a tanintézmény tanára és Volodimir Mikita festőművész. Szólt a megjelentekhez Imre József, a Beregszászi Városi Művelődési Főosztály vezetője is. Maga Zicherman Sándor hangsúlyozta, hogy bár élete során a sors messze tájakra sodorta, sohasem felejtette el szeretni szülőföldjét, Kárpátalját és az itt élő embereket. Majd köszönetet mondott a szervezőknek, hogy létrejöhetett ez a kiállítás, s Orosz Ildikónak, a főiskola elnökének egy tavaly készült alkotását nyújtotta át, melyet a tanintézmény számára adományozott.

A tárlat végén Csernicskó István rektorhelyettes mondott pohárköszöntőt, és a tanintézmény nevében erőben, egészségben végzett további alkotó munkát kívánt a művésznek.

Az ünnepi hangulatot a Beregszászi Művészeti Iskola diákjainak zenekara, valamint a Ladányi Katalin vezette főiskolai kórus fellépése tette még emelkedettebbé.

A tárlat április 21-ig látogatható.

-fischer-