Magyar katonai erődítések a Keleti-Kárpátokban

2010. április 23., 10:00 , 484. szám

A rendszerváltás óta mind népszerűbb téma Kárpátalján és Magyarországon az Árpád-vonal. Szabadabban beszélnek róla az emberek, romjait felfedezték a turisták, az idegenforgalom, s egyre többet foglalkoznak vele a történészek, s a múlt egyéb kutatói is.

A magyarországi Rakaczky István túravezető és Rusz Ferenc határőr alezredes alkotta szerzőpáros vállalkozása "műfajilag" valahol a klasszikus útikalauz és az ismeretterjesztő dolgozat között helyezkedik el félúton. Mint a szerzők az előszóban utalnak is rá, kötetük a turistáknak szánt átlagos ismereteket meghaladó terjedelemben foglalkozik az erődvonalak kiépítésének elméleti-gyakorlati kérdéseivel, oly módon azonban, hogy ezen részek kihagyásával is érthetők a bunkerrendszer felépítésére, elhelyezkedésére és az objektumok elérhetőségére vonatkozó információk. Igen részletesek az Árpád-vonal s a régiónk történetére vonatkozó információk is, és természetesen igyekeznek hasznos tanácsokkal szolgálni a szerzők azon utazók számára, akik először látogatnak a térségbe. "Számunkra egyre fontosabb szemponttá vált a Keleti-Kárpátok varázsának, érintetlenségének, a csendnek az élvezete és a hegyi falvak barátságos lakóinak megismerése is" - írják a szerzők, rámutatva ugyanakkor, hogy a könyvnek nem célja a bunkerekhez vezető útvonalak mentén található látnivalók részletes ismertetése.

"A könyv alapvetően a helyszínen tapasztaltak, a fotók, az ott élő emberek elmondása, valamint a fellelhető levéltári információk alapján íródott", célközönsége pedig nyilvánvalóan mindenekelőtt az a potenciális magyarországi turistaközönség, amely a rendszerváltás óta mind nagyobb számban vállalkozik a trianoni békediktátum által elcsatolt területek megismerésére, illetve az a speciális réteg, amelyet az úgynevezett "haditurizmus", a magyar honvédség múltjával kapcsolatos emlékhelyek vonzanak. Miután a bemutatott helyszíneket vázlatrajzokkal és színes fotókkal illusztráló kötet immár Kárpátalján is kapható, számíthat a téma iránt érdeklődő helyi magyarok érdeklődésére is.

pszv