Megújult a podheringi obeliszk

2010. április 23., 10:00 , 484. szám

A Munkács melletti Podheringen a Magyar Külügyminisztérium támogatásával restaurálták az 1849. április 22-i podheringi győzelemnek emléket állító obeliszket, és új emléktábla is került az emlékműre.

Mint azt Gajdos Olga, a KMKSZ Munkácsi Városi Szervezetének elnöke elmondta: "Az 1901-ben a munkácsi városi magyarság által közadakozásból állított obeliszk az idők során számos megpróbáltatáson esett át. Megrongálták a csehek, a szovjetek. A KMKSZ megalakulását követően visszaállítottuk a kétnyelvű - magyar és ruszin - emléktáblát. De azóta is számos esetben rongálták meg, s az idő nyomai is megmutatkoztak rajta. A restaurációs munkálatok elvégzésével a munkácsi magyarság régi álma vált valóra. Mindezért szeretnénk köszönetet mondani az anyagi feltételeket biztosító Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának, valamint a munkálatokat elvégző Matl Péter szobrászművésznek."

Matl Péter a restauráció kapcsán elmondta: "Tekintettel a korábbi rongálások tapasztalataira, az obeliszkbe belevéstem egy mélyedést, ebbe került maga az emléktábla, hogy azt a jövőben ne lehessen kifeszíteni. Kijavításra került még az obeliszk alapzata is. Az obeliszk két oldalán álló lépcsők korlátjait gránitlapokkal burkoltam be. Számos helyen hiányoztak az obeliszkből a kövek, ezt is pótolni kellett. Az emlékművet annak idején vulkanikus trachitból készítették, melyet Munkács mellett bányásztak. Mindez Popovics Béla helytörténész kutatásaiból derült ki. A bányát nem ismervén, szerencsére sikerült találnunk 100-120 éves, épületből kibontott trachitköveket. Közel két hónapig tartó munka ért véget a most vasárnapi átadással."

Fischer Zsolt