Izomkolosszusok Ungváron

Balogh Béla bemutatója közönségsikert aratott

2010. április 30., 10:00 , 485. szám

Az elmúlt hét végén Ungváron mutatkoztak be az ország legjobb testépítői, akik az ukrán kupáért versengtek. Azonban a szép számú közönség nem a vasárnapi súlycsoportdöntőket várta a legnagyobb érdeklődéssel, hanem a tiszasalamoni Balogh Béla fellépését, aki az amatőr testépítésben tavaly ért a csúcsra, amikor az olimpián kívüli sportágak versenyén, a Világjátékokon aranyérmet szerzett a testépítők versenyének 80 kilogrammos kategóriájában.

A bemutatónak nagy sikere volt, vastaps és üdvrivalgás kísérte végig a sportoló bemutatóját, melynek során mindenki megcsodálhatta hatalmas izmait, a lányok egyszerűen elámultak a látványtól.

A bemutatót követően a női és férfi testépítők, valamint fitneszversenyzők vívtak meg különböző súlycsoportokban a kupáért.

A fellépés után Balogh Béla nyilatkozott lapunknak. Elmondta, hogy élete eddigi legnagyobb élménye volt a Világjátékok megnyerése, ami egyben azt is jelenti, hogy amatőr sportolói karrierje csúcsára ért, és most már profiként készülhet a világ meghódítására. "Büszke vagyok arra, hogy kárpátaljai magyarként ilyen eredményt sikerült elérnem, amiért hálával és köszönettel tartozom szüleimnek és szülőföldemnek" - mondja a testépítő, akinek a győzelmet követően az élete is megváltozott, hiszen egyre gyakrabban hívják meg versenyekre, bemutatókra, többek között külföldre. Anyagilag is több lehetősége van fejlesztenie önmagát. Béla mostantól a profi karrierjére koncentrál, és jövőre szeretne indulni a profi versenysorozatban. Az álomcél pedig a professzionális testépítők legrangosabb versenyén, a Mr. Olimpián való szereplés. "A Világjátékok megnyerése ugródeszkát jelent a karrierem szempontjából, hiszen felfigyeltek rám és ezután már valamivel kedvezőbb helyzetből indíthatom el a profi pályafutásomat."

Ahhoz, hogy a mostani szintjére eljusson, rengeteg erőt, időt és pénzt kellett befektetetnie. Kulcsfontosságú jelentősége van a kitartásnak, ez jelenti a siker zálogát. Szintén fontosak a sportoló genetikai adottságai, hiszen egy jó testi adottságokkal rendelkező versenyző eleve előnnyel indul. Kulcsfontosságú a pénzkérdés is, hiszen egy alapszintű versenyre való három hónapos felkészülés is legalább 2000 dollárba kerül. Mint megtudtuk a sportolótól, egy testépítő sohasem lazulhat el teljesen, mindig tartania kell a versenyformájának legalább 70 százalékát, hiszen bármikor kaphat felkérést egy bemutatón vagy versenyen való szereplésre. Ukrajnában sokkal nehezeb a dolga egy testépítőnek mint Magyarországon, nem beszélve a nyugati országokról. Sokkal többet kell dolgoznia ahhoz, hogy sikeres legyen és még a felét sem keresi meg annak, amit egy nyugati sportoló. Béla személyi edzőként keresi kenyérét az egyik ungvári fitnesz- és testépítő szalonban.

A testépítőknek az étrendje is szabályozva van, nem fogyasztanak édességet, alkoholt is legfeljebb csak szilveszterkor. Balogh Béla a fűszeres magyar ételek híve, két nagy kedvence a töltött káposzta és tyúkhúsleves, de ezek fogyasztását is csak akkor engedheti meg magának, ha épp nem készül versenyre. A hét hat napján kénytelen betartani a szigorú diétát - naponta nyolcszor étkezik két óránként, és csak vasárnap engedheti meg magának a finom magyaros ízeket.

A sportoló elmondta, hogy mindig körülrajongják a lányok, mindenki szeretné megadni neki a telefonszámát, azonban már öt éve van párkapcsolata, e téren pedig konzervatív, hűségesen kitart párja mellett, és nem megy bele a kalandokba, bármilyen erős is a csábítás. Ami az öltözködést illeti, Balogh Béla egy lengyel cég kijevi képviseletétől rendeli az öltönyöket és az ingeket, egyéb ruhadarabokat, mert a boltokban nemigen találna a méretének megfelelőt.

Baráth József