Nemzetközi konferencia a Munkácsi Agráripari College-ben

2010. április 30., 10:00 , 485. szám

A napokban a Munkácsi Agráripari College falai között szemináriumot tartott az ukrán Nemzeti Biotechnológiai és Környezetgazdálkodási Egyetem A pedagógiai munka innovációs irányzatai címmel, melynek fő témakörei voltak: A tudományos pedagógiai munkatársak innovációs lehetőségei; Az innovációs programok realizációjának legfőbb formái stb. A rendezvényen részt vett a tanintézmény 46 tanára.

A szeminárium zárónapján, április 22-én nemzetközi tudományos és gyakorlati konferenciát rendeztek, amelynek témája Az innovációs irányzatok aktuális kérdései az oktatásban, tudományban, termelésben. A konferenciát Nagyija Balázs, a college igazgatója, a közgazdasági tudományok kandidátusa nyitotta meg. Elmondta, hogy milyen újítási terveik vannak a következő évekre, valamint milyen eredményeket értek el eddig. Különös figyelmet fordított a magyar anyanyelvű diákok oktatási problémáira, terveire az említett kérdésben. Az előadók közül Olena Jerahtyina, a turisztikai részleg vezetője beszédében kiemelte a nemzetközi kapcsolatok fontosságát.

A konferencia előadója volt továbbá Margitics Katalin, a pedagógiai tudományok kandidátusa, docens, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológiai Tanszéke vezetőjének helyettese, aki beszédében beszámolt a magyarországi oktatásban alkalmazott innovációs programokról, majd konkrét javaslatot tett ezen programok bevezetésével kapcsolatban Ukrajnában. A szociális munka szervezéséről Franciaországban, a Ron-Alpi régióban Rene Greziák, a humán tudományok doktora tartott rövid előadást, majd a franciaországi agráripari oktatásban történő változásokról Natalia Rudnicka, az egyetem vezető tanára számolt be. Az ukrajnai újítási programokról Olga Vitvicka és Tetyana Dubinyuk, az egyetem vezető tanárai értekeztek.

Az elhangzott beszámolók bekerülnek az egyetem tudományos katalógusába.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen témájú szemináriumok és konferenciák által javíthatunk az oktatás minőségén, elősegítjük az innovációs és informatikai módszerek bevezetését az oktatás folyamatába, és ezzel nagyban emeljük mind az oktatás, mind a tanulás színvonalát.

Legeza Attila, Dudás András, a Munkácsi Agráripari College vezető tanárai