A határmentiség nem hátrány

Projektzáró konferencia

2010. május 7., 10:00 , 486. szám
Soós Kálmán köszönti a konferencia résztvevőit

A "Történelmileg összetartozó határmenti műemlékek feltérképezése" és a "Magyar–ukrán határszakasz közúti kapcsolatainak felmérése" című nemzetközi finanszírozással megvalósuló projektek közös záró konferenciájára került sor múlt pénteken Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A projektvezető Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, és kárpátaljai partnerei, a Kárpátinform Információs Szaktanácsadó és Regionális Fejlesztési Központ, valamint a Dédai Önkormányzat a régió könyvtárosait, pedagógusait, turisztikai és műemlékvédelmi szakembereit, muzeológusait és vallalkozóit, valamint a Rákóczi-főiskola diákjait hívta meg a tanácskozásra, mondta el lapunknak Csizmár Sarolta, a Kárpátinform vezetője. A konferencia előadói – történészek, turisztikai szakemberek és menedzserek – a határmenti térség fejlesztésével, kulturális értékeink megőrzésével és bemutatásával, a közös pályázati és fejlesztési lehetőségek kihasználásával kapcsolatos kérdéseket vitattak meg.

Köszöntve a tanácskozás résztvevőit, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke többek között arra mutatott rá, hogy a konferencia témái a jövőt is jelentik mindannyiunk számára.

Dr. Soós Kálmán rektor örömének adott hangot, hogy a Rákóczi-főiskola helyt adhatott egy olyan konferenciának, amely múltunk emlékeinek feldolgozásával, bemutatásával és megőrzésének, hasznosításának lehetőségeivel foglalkozik.

Dályai Józsefné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal referense köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy nyugat-európai példák igazolják, a határ menti fekvés önmagában nem jelent hátrányt, sőt előnyös lehet, ha kihasználjuk a kínálkozó lehetőségeket.

A rendezvényen többek között bemutatták a két ország határ menti régióinak történelmi-kulturális értékeit bemutató és népszerűsítő posztereket, valamint azt a három nyelven – magyarul, ukránul és angolul – kiadott, Műemlékek a Kárpátok és a Tisza ölelésében című könyvet, amely ugyancsak az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával, s a Magyar Köztársaság társfinanszírozásában megvalósuló, mintegy 13 millió forintos projekt eredményeként jelenhetett meg.

szcs