II. Stalker Fesztivál

2010. május 7., 10:00 , 486. szám

Kedden este a házigazda Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának Ahogy tetszik című előadásával kezdetét vette Beregszászban a II. Stalker Fesztivál.

Nehezen született meg a Stalker, jelezte megnyitójában Vidnyánszky Attila, a beregszászi színház főrendezője, a színházi fesztivál megálmodója. Mint emlékeztetett, az eredetileg tavaly őszre tervezett rendezvényt az influenzajárvány miatt el kellett halasztani.

"Ambivalens érzéseim vannak a fesztivállal kapcsolatban, hiszen sokkal teljesebb, komplexebb és gazdagabb programot kínálhattunk volna a közönségünknek, ha az eredeti terveknek megfelelően novemberben jön létre – jelezte lapunknak nyilatkozva a rendező. – Ha nincs ez a feltuningolt, fölösleges pánikkeltéssel tálalt influenzajárvány, olyan fesztivállal rukkolhattunk volna elő, amelyet Európa bármelyik nagy színháza befogadhatott volna. De nem szerettük volna teljesen veszni hagyni a fesztivált ebben az évadban, s ezért úgy döntöttünk, hogy bár az eredetinél valamivel szerényebb keretek között, de mégiscsak megrendezzük."

Szegény embert az ág is húzza, szokták mondani, s ez a jelek szerint a színházakra is igaz, amennyiben a fesztiválkezdés előtt egy nappal derült ki, hogy technikai okok miatt mégsem tudják bemutatni a rendezvény nyitóelőadásaként beharangozott Gyilkosság a székesegyházban című T. S. Eliot-darabot. A drámát utoljára nyolc évvel ezelőtt játszotta a beregszászi társulat, majd tavaly a pécsi bazilikában mutatták be ismét nagy sikerrel a felújított előadást. Érthető, ha ezek után Beregszászban is nagy várakozás előzte meg a produkciót. Kárpótlásul a nagyérdemű egy varázslatos Shakespeare-történetben gyönyörködhetett, ugyancsak Vidnyánszky Attila rendezésében.

Ezzel együtt a főrendező szerint nagyon szép és izgalmas pillanatok elé néz a város: "Igyekeztünk egy sokszínű, a közönség széles rétegei számára érdekes műsort összeállítani. Abban bízunk, hogy a fesztivál végére a keserűség eltűnik a szívünkből, s hozzáláthatunk a harmadik Stalker Fesztivál megszervezéséhez" – mondta.

Szerdán este, lapzártánkkal egy időben a kijevi DAH Színház Dekameron című előadását láthatja a nagyérdemű, s a továbbiakban is hasonlóan nívós produkciókra számíthatunk.

Csütörtökön este 18 órától (közép-európai idő szerint) a fesztivál közönsége a Polcz Alain Asszony a fronton című könyve nyomán Vidnyászky Attila által színpadra állított darabot láthatja Takács Katalin és Pálfy Katalin, a budapesti Új Színház művészeinek előadásában.

Pénteken (ugyancsak 18.00-tól) Földes László Hobo Csavargók tízparancsolata című monodrámáját, avagy hivatalos műfaji besorolását tekintve zenés monológját tekinthetjük meg, amelynek szövegét maga az előadó, zenéjét a Hobo Blues Band jegyzi, s Vidnyánszky Attila rendezésében állították színpadra a debreceni Csokonai Színházban.

Szombaton két előadásra is sor kerül. Este hat órai kezdettel mutatják be a Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabjából készült előadást, amelyet Viktor Rizsakov, az ismert orosz rendező vitt színre a Csokonai Színházban. Ezt követően, 21 órától veszi kezdetét a F. A. L. – Unokák Színháza című produkció, amely nem más, mint a Csokonai Színház Farkas Arnold Levente versei alapján összeállított kísérleti előadása Kiss Gergely Máté és Nagy László Zsolt előadásában.

Vasárnap délelőtt kilenc órától a gyerekeket várják a beregszászi színház stúdiótermébe, ahol Pályi János bábművész a legendás Vitéz László történetét eleveníti fel a legkisebb színházlátogatóknak. Este, a fesztivál zárásaként Osztrovszkij Vihar című drámáját láthatja a nagyérdemű Viktor Rizsakov rendezésében.

hk