2010. május 14.

2010. május 14., 10:00 , 487. szám

Feladatunk és küldetésünk: tanúságot tenni!

"Fölment az Isten örvendezéssel, az Úr harsonaszóval!" (Zsolt 46, 6)

Jézus Krisztus életével, tanításával a világba hozta és megmutatta az embereknek az Atya szeretetét. Olyan időszak volt ez a tanítványok életében, amikor nap mint nap találkozhattak Isten egyszülött Fiával, láthatták csodáit, részesülhettek a "mennyei kenyérből" és átélhették az Emberfiának szenvedését, halálát és feltámadását.

Húsvét után negyven nappal Jézus Krisztus dicsőségesen felemelkedett a mennyekbe, ahol az "Atyának jobbján ül" békességet hagyván az embereknek. A tanítványok bár látszólag magukra vannak hagyatva, de lélekben Krisztus mindig velük marad a "világ végezetéig". (Mt 28, 20) A Jézustól hallott tanítást, látott lelkületet örömmel kell hirdetni az embereknek és tanúságot tenni róla "egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig". (ApCsel 1, 8) A tanítványok feladatot és küldetést kapnak: tanúságot kell tenniük életükkel, hitükkel, szeretetükkel az emberek között Jézus Krisztusról.

A 21. században élő embernek sok problémával és nehézséggel kell megküzdenie. Sokszor kilátástalannak és elhagyatottnak érezzük magunkat, mintha minden és mindenki ellenünk munkálkodna. Tudjuk és érezzük, mennyire nehéz ellenszélben bármit is megtenni, mennyire kell küzdenünk a világban előforduló igazságtalanságok ellen. A nehéz helyzetekben még arra a következtetésre is képesek vagyunk eljutni, hogy meggyőződve kimondjuk: bennünket már az Isten is elhagyott! De az ilyen helyzetekben föl kell tekintenünk az égre és emlékeznünk arra a feladatra és küldetésre, amelyet Krisztustól kaptak a tanítványok és rajtuk keresztül a ma élő ember. Segít bennünket az a tudat, hogy Jézus "nem hagy árván bennünket". A jézusi úton elindulni, a feladatot és küldetést teljesíteni sokszor nehéz, de van értelme, hiszen ezzel a tanúságtétellel építhetem Isten országát itt a földön! Bennem és rajtam keresztül lehet a krisztusi tanítást kézzelfoghatóvá és láthatóvá tenni mindazok számára, akik elhagyatottaknak érzik magukat az életben. A feladatunk és küldetésünk teljesítésében tiszta lélekkel fordulhatunk a mennyekbe fölemelkedő Krisztushoz: "Magasztaltassál föl az egek fölött Isten és a te dicsőséged az egész földön!" (Zsolt 56, 6)

Pősze Roland