Az árulók elárulása?

Megyei tanács

2010. május 14., 10:00 , 487. szám

Kisebbfajta forradalom ment végbe múlt pénteken a Kárpátaljai Megyei Tanács ülésén.

A képviselőknek mindenekelőtt rendezniük kellett azokat a személyi kérdéseket, amelyek miatt legutóbb például meg sem tartották a tanács esedékes ülését. Ennek érdekében Ruszlan Pijter, a kárpátaljai territoriális választási bizottság elnökhelyettese felolvasta annak a BJUT választási listáján soron következő 14 személynek a nevét, akik most elfoglalhatták azok helyét a megyei tanácsban, akiket frakciójuk elhagyása miatt korábban kizártak a pártból, s így képviselői mandátumuk megszűnt.

Mint emlékezetes, a szóban forgó 14 BJUT-os képviselő korábban azért hagyta el a párt frakcióját, hogy a Mi Ukrajnánk Viktor Balogát támogató, az Egységes Közép Pártba (JC) tömörült képviselőivel szavazhassanak a megyei tanácsban létrejött nagykoalíció keretein belül. Az immár hosszú hónapok óta húzódó ügy nem hivatalos információk szerint éppen azért nem oldódhatott meg mostanáig a BJUT nyomatékos követelése ellenére sem, mert a Mi Ukrajnánk, azaz a JC részéről akadályozták a folyamatot.

A BJUT azonban a párt által mindezidáig árulóknak tekintett képviselők eltávolítása után meglepő módon azonnal visszatért a JC-vel való együttműködéshez, hiszen néhány perccel az új képviselők beiktatását követően a két frakció szavazataival, még ugyancsak napirend előtt, Andrij Szerbajlót, a BJUT frakciójának vezetőjét a megyei tanács elnökének helyettesévé választották.

Ellenzéki vélemények szerint ezzel új tanácsi többség jött létre, de facto a megyei tanácsban megalakult a BJUT és a JC koalíciója. Hogy ez az együttműködés mennyire életképes, azt mindjárt bizonyították is a két párt képviselői azzal, hogy a napirend elfogadásakor leszavazták a Régiók Pártja javaslatait. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy háromszori nekifutásra sem sikerült megszavaztatni a tanáccsal az orosz flotta szevasztopoli állomásoztatásának meghosszabbításáról nemrég aláírt orosz-ukrán megállapodást elítélő nyilatkozatot.

Az új képviselők eskütétele után kerülhetett csak sor a tavalyi költségvetési beszámoló, majd az idei büdzsé elfogadására, amelyeket az ügy súlyához képest rendkívül gyorsan megvitattak és jóváhagytak. Ezek után, várhatóan lapunk megjelenésével egy időben, a járási tanácsok is elfogadják költségvetésüket.

Magyar vonatkozású döntése a múlt pénteki tanácsülésnek, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselői által a derceni menekülttábor ügyében korábban benyújtott folyamodvány nyomán a képviselőtestület most úgy határozott, hivatalos levélben kéri az ország vezetőitől, ne engedélyezzék menekülttáborok építését a megye területén.

hk