Megalakult a polgárőrség Benében

2010. május 14., 10:00 , 487. szám

Kárpátalja több magyarlakta településén - pl. Nagydobronyban és Mezőgecsében - sikerrel működik a lakosok civil önkénteseiből megalakult szervezet, a polgárőrség, jelentősen hozzájárulva ezzel a közbiztonság javításához. Legutóbb május 8-án a beregszászi járási Benében hoztak létre polgárőrszervezetet, melynek alakuló gyűlésére a település faluházában került sor.

Elsőként ifj. Molnár László, a helyi polgárőrség megszervezésének kezdeményezője köszöntötte a megjelenteket, majd kifejtette: azért szükségszerű a szervezet megalakítása, mert az utóbbi időben növekedett a bűncselekmények száma a településen, aminek megelőzésében és a biztonság hatékony megerősítésében jelentős szerepet játszhatnak a civil önkéntesek, a polgárőrök.

A hatályos törvényekhez igazodva - mely a polgárőrség megalakításához minimum három alapító tagot tart szükségesnek - elsőként magára az alapításra került sor. Majd a polgárőrség vezetőjévé a jelenlévők egyhangúlag ifj. Molnár Lászlót választották, aki a továbbiakban magáról a szervezetről, a tagok jogairól és kötelességeiről beszélt. Fazekas Béla rendőrtiszt, aki a járási rendőrség képviseletében volt jelen, ezt követően a vitatott kérdéseket beszélte meg a jelenlévőkkel. A tiszt a polgárőrség fő feladataként többek között a járőrözést, a gyanús személyek és gépjárművek adatainak feljegyzését jelölte meg, mely sokat segíthet a rendőrség munkájában. Felhívta a polgárőrök figyelmét arra: komolyabb bűncselekmény esetén nem az a dolguk, hogy intézkedjenek, hanem hogy értesítsék a körzeti megbízottat, vagy ha ő nem elérhető, a járási rendőrséget, ahol az ügyelet rendőröket küld ki a helyszínre. A kérdéshez kapcsolódóan Lityinec Ferenc nyugalmazott rendőrtiszt, helyi lakos, a polgárőrség egyik alapító tagja elmondta: ugyanakkor vannak kivételes helyzetek, amikor a polgárőrség önmagában intézkedhet. Ez akkor áll fenn, ha egyértelműen lopás, rablás vagy más bűncselekmény közben kapják rajta az elkövetőt. Ekkor bevihetik a rendőrőrsre, vagy az elkövetőt elfogva a helyszínen megvárhatják a rendőröket. Azonban az elkövető önkényes bántalmazása tilos.

A gyűlés végén 38 kérvény került beadásra, ennyi tehát a benei polgárőrség jelenlegi száma. A vezetők ugyanakkor remélik, hogy a létszám idővel bővülni fog. A polgárőrök hatfős csoportokban fognak tevékenykedni: minden csoport egy hétig lesz ügyeletben. A legelső csoport már a gyűlést követő hétfőn, május 10-én elkezdte a járőrözést.

Fischer Zsolt