Mégis menekülttábor épül Dercen és Fornos között

Belügyminisztériumi válasz

2010. május 14., 10:00 , 487. szám

A napokban válasz érkezett Kovács Miklósnak a belügyminisztériumhoz címzett levelére, amelyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke tájékoztatást kért a munkácsi járási Dercen és Fornos közötti egykori katonai objektum további hasznosításáról.

Mint arról lapunk is beszámolt, a közelmúltban a szóban forgó területet s épületeket a hadügyminisztérium kezeléséből a belügyminisztériuméba adták át, ami ellen a két érintett falu lakossága élénken tiltakozott, mivel szerették volna elkerülni, hogy a határ menti régióban elfogott illegális bevándorlókat és határsértőket a településeik közelében létrehozandó ideiglenes állomáson helyezzék el.

A minisztériumi tájékoztatás értelmében a nemzetbiztonsági tanács határozata és egy 2007-es elnöki rendelet alapján láttak neki az illetékesek a külföldi és állampolgárság nélküli személyek elhelyezésére szolgáló szükséges számú állomás kiépítésének az ország területén az erre a célra kiutalt 30 millió euró európai uniós támogatásból.

A Vaszil Marmazov miniszterhelyettes által jegyzett levél elismeri, hogy tekintettel a régió határ menti helyzetére, s a külföldiek és a határsértők nagy számára a térségben, a szóban forgó állomások egyikét Kárpátalján, a miniszteri kabinet rendelete alapján a hadügyminisztérium kezeléséből a belügynek átadott 77. számú katonai objektum bázisán tervezik kialakítani. A miniszterhelyettes leszögezi, hogy az állomás építését valamennyi, az európai követelményeknek megfelelő építési és ökológiai norma betartásával tervezik. A már működő hasonló objektumok tapasztalata alapján Marmazov azt állítja, hogy ezen intézmények infrastruktúrájának kiépítése élénkítőleg hat a környező régió gazdaságára, mindenekelőtt a helyi lakosság foglalkoztatása révén, s a közbiztonság javításához is hozzájárul. A helyi lakosság negatív hozzáállása az állomás működésével kapcsolatos kérdésekhez az elégtelen tájékoztatás következménye - áll többek között a levélben.

pszv