Emelkednek a nyugdíjak

2010. május 21., 10:00 , 488. szám

Ukrajna Minisztertanácsa 2010. május 5-én jóváhagyta a nyugdíjak idei évi átszámolási rendjét. Az átszámolás a 2010. évi költségvetési törvényben megállapított megélhetési minimum alapján történt. Erről tájékoztatta a közvéleményt Vaszil Nadraga, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, illetve Borisz Zajcsuk, Ukrajna Nyugdíjalapja vezetője.

A megélhetési minimum a lakosság különböző kategóriái részére átlagosan 32 százalékkal emelkedett, ennek köszönhetően nőtt a minimális nyugdíj összege. Az átszámolás előtt ez az összeg 573,00 hrivnya volt. A 2010. évi költségvetési törvény elfogadásával január 1-től 695,00 hr, április 1-től 706,00 hr a minimális nyugdíj. Az év folyamán ez a szint tovább fog emelkedni: július 1-től 709, október 1-től 723 hr-ra, december 1-re pedig ez az összeg 734 hr lesz.

Az átszámolás automatikusan történik minden nyugdíjas részére. Az új normák szerint átszámolták a nyugdíjakhoz járó különböző pótlékokat is, melyeket a létminimum összege alapján határoznak meg. Ide tartoznak a háború veteránjainak, a csernobili katasztrófa károsultjainak, a véradóknak járó kiegészítések.

A tájékoztatón elhangzott, hogy minden nyugdíj az egyéni nyugdíjadatok alapján lett átszámolva, tehát figyelembe véve a munkaviszonyt, illetve a fizetési együtthatókat, valamint az adott nyugdíjasnak járó pótlékokat.

Ha az alapnyugdíj meghaladja a minimális nyugdíj összegét, akkor az emelés csak a normán (a nőknél 20, férfiaknál 25 év) felüli munkaviszony alapján történik. Ha az átszámolás után a nyugdíj összege kevesebb, mint azt megelőzően, akkor a nyugdíj kifizetése az átszámolás előtti összegben történik továbbra is.

Májusban a nyugdíjasok az átszámolt nyugdíj összegét kapják kézhez. Az új nyugdíj összege és a január, február, március, április hónapokban már megkapott nyugdíjak közötti különbözetet a közeljövőben kapják meg a nyugdíjasok.

Vass Ottó, a Beregszászi Nyugdíjalap munkatársa