A Lyme-kór

2010. május 21., 10:00 , 488. szám

Pár nappal ezelőtt megcsípett egy kullancs a nyakamon, azután egy kör alakú, piros folt jelent meg a csípés helyén, mely növekszik, amellett hőemelkedésem van, gyengeséget érzek és fáradékony vagyok. Milyen betegséget kaptam el, s miként gyógyulhatok ki belőle? - fordult szerkesztőségünkhöz egy rahói olvasónk. Kérdéseit dr. Kovács Mihályhoz, a Viski Nagyközségi Poliklinika belgyógyászához továbbítottuk.

- Valószínűleg a Lyme-kórral állunk szemben - magyarázza beszélgetőtársam. - A betegséget kullancsok terjesztik, melyek a fás, bokros részeken tanyáznak, s előszeretettel szívják az állatok, illetve az ember vérét. Az embert azokon a testrészeken csípik meg - a fül mögötti részen, a nyakon, a mellen, az ágyékon -, ahol vékonyabb a bőr, ám a csípés nem okoz fájdalmat, így nem lehet azonnal észrevenni. A kullancsot általában már csak akkor fedezik fel, ha az egy-két milliméteres élősködő a beszívott vértől kétszeresére-háromszorosára dagad, az állat véréből pedig a Lyme-kórt előidéző Borrelia-baktériumok kerülhetnek az ember szervezetébe. A létező tíz Borrelia-baktérium közül három jelent veszélyt: az ízületi gyulladást okozó Borrelia burgdorferi, az idegrendszeri károsodást előidéző Borrelia garinii, valamint a bőrelváltozásokat keltő Borrelia afzelii, de bebizonyosodott, hogy egyetlen kullancs mindhárom baktériumnak lehet a hordozója.

A baktériumok károsítják a központi és a periferiális idegrendszert, agygyulladást, ízületi gyulladást, maradandó bőrelváltozást okozhatnak, hatásukra megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, a gyermekek esetében lelassul az agy, illetve az egész szervezet fejlődése, míg a várandós kismamák magzata rendellenesen fejlődik. A Lyme-kór szövődményeként pedig szívizomgyulladás (perimiacarditis), izomgyulladás (miositis), májgyulladás (hepatitis), illetve szemgyulladás (panophtalmia) léphet fel.

- Melyek a kór tünetei, és miként kezelhetjük a betegséget?

-Két-négy nappal a csípés után kör alakú, piros folt jelenik meg a csípés helyén, mely egyes esetekben kis méretű marad, máskor viszont akár 20-30 cm átmérőjűre is növekedhet. További tünet a hőemelkedés, a gyengeség, a fáradékonyság, esetenként a depresszió, s az influenzáéhoz hasonló tünetek is jelentkezhetnek.

Erdei kirándulásról hazatérve vizsgáljuk meg a testünket, nem csípett-e meg a kullancs. Ha az élősködőt a csípés után nem sikerül eltávolítani, akkor orvosi segítséggel kell megszabadulni tőle. Ha viszont eltávolítottuk, akkor kenjük be a csípés helyét jóddal vagy orvosi szesszel. A tünetek észlelése után mielőbb forduljunk orvoshoz, hogy idejében, még a szövődmények kialakulása előtt megkezdhessük a gyógykezelést, különben egész életünkben szenvedhetünk a szövődményektől, tartós fejfájás kínozhat, szédülhetünk, zsibbadást érezhetünk, ízületi panaszok léphetnek fel, illetve járáskoordinációs zavarok jelentkezhetnek. A Lyme-kór kezelése során, az orvos által meghatározott dózisban, harmadik generációs tetraciklineket, penicillineket és cefaloskorinokat kell magunkhoz venni, olyan antibiotikumokat, melyekre még nem rezisztensek a baktériumok, a terápia pedig tíz naptól két-három hétig tart.

- Miként előzhetjük meg a Lyme-kór kialakulását?

- Védekezzünk a kullancscsípés ellen! Ha fás, bokros helyre megyünk, vegyünk fel hosszú nadrágot, hosszú ujjú inget, ne maradjon meztelen a lábunk, a szabadon maradt testrészeinket pedig - vékony rétegben - dörzsöljük be rovarriasztó szerrel, például a szúnyogokat, kullancsokat, legyeket riasztó Komar off-fal, csak vigyázzunk, hogy ne kenjük be a szemünk és a szánk környékét. Egyébként a Komar offot tizenkét éves kortól lehet használni, és négy óráig tartó védettséget ad.

Lajos Mihály