"Mese, mese, mátka..."

Népmesemondó verseny Sárosorosziban

2010. május 21., 10:00 , 488. szám
A mesemondók legnagyobb elismerése: az "elvarázsolt" hallgatóság

A megállíthatatlannak tűnő őszies eső ellenére zsúfolásig megtelt május 16-án a Sárosoroszi Általános Iskola tornaterme, ahol 9. alkalommal rendezték meg a "Mese, mese, mátka..." című magyar népmesemondó versenyt a KMKSZ szervezésében.

A lelkes közönséget és a több mint harminc mesemondó, illetve fellépő gyermeket Cséke Ilona, a KMKSZ és KMPSZ helyi alapszervezeteinek elnöke, járási tanácsi képviselő, a rendezvény fő szervezője, lelke-motorja köszöntötte, akinek szavai után a Beregszászi 3. Számú Középiskola Bóbita gyermekszínjátszó csoportjának tagjai - ráhangolódásképpen a mesemondásra, -hallgatásra - előadták a Piroska és a farkas című mesét. (A gyermekek az iskola ukrán nyelvű osztályaiban tanulnak.)

A mesejáték után három kategóriában versenyeztek egymással a diákok. Külön értékelte a zsűri a kovászói vasárnapi iskola diákjainak teljesítményét, majd a 2-5. és a 6-9. osztályosok mesemondói adták elő ízes magyar nyelven, nagy élvezettel - sokan népviseletbe öltözve - kedvenc magyar népmeséjüket. A zsűri tagjai - Kovácsné Marton Erzsébet újságíró, Iván Éva a Derceni Középiskola, Kovács Erzsébet a Sárosoroszi Általános Iskola és Riskó Márta, a Beregszászi Magyar Gimnázium magyartanárai - meghallgatva és értékelve a produkciókat a következő versenyzőket díjazták: A kovászói vasárnapi iskola tanulói közül: I. Burcsa Ilona, II. Turányi Viktória, III. Selej Szilvia, különdíjas lett: Keselya Katalin; a 2-5. osztályosok között: I. Tóth Hajnalka (Mezővári), II. Ferku Szilveszter (Bene), III. Bábel Ildikó (Sárosoroszi) és Máté Krisztián (Nagymuzsaly); különdíjat kapott: Léhán Bianka (Sárosoroszi) és a verseny legfatalabb - 1. osztályos - résztvevője: Plesa Boglárka (Beregújfalu); a 6-9. osztályosok közül: I. Lenyó Orsolya (Sárosoroszi) és Varga Artúr (Nagymuzsaly), II. Horváth Adrienn (Beregszászi 3. Számú Középiskola) és Brekócki Evelin (Sárosoroszi), III. Delegán István (Nagymuzsaly).

A díjazottak a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének oklevelét és értékes ajándékcsomagokat vehettek át, de jutott az ajándékokból a verseny minden résztvevőjének és a színjátszó csoport tagjainak is, valamint a felkészítő pedagógusok, szülők is átvehettek egy-egy ajándékkönyvet.

Egy finom ebéd után a kis mesemondók búcsút vettek egymástól, de ennek a napnak az emlékét ők is, a közönség tagjai is magukkal viszik a szívükben. A szervezők a jövőben is tervezik a mesemondó verseny folytatását, lehetőség szerint kiterjesztését megyei szintűvé.

A rendezvény megszervezését - a KMKSZ által lebonyolított továbbpályáztatás révén - a Szülőföld Alap támogatta, illetve hozzájárultak felajánlásaikkal a helyi vállalkozók is.

m