Tárlat a főiskolán

2010. május 21., 10:00 , 488. szám

Beregszászi XX. századi festők címmel nyílt kiállítás múlt csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A főiskola Gross Arnold kiállítótermében dr. Orosz Ildikó elnök köszöntötte az ünnepélyes tárlatnyitón megjelenteket. Mint hangsúlyozta, ez a város mindannyiunké: azoké, akik gyökereikkel, emlékeikkel kapaszkodnak belé, s azoké is, akik itt élnek. A szónok ezután bemutatta Kovács László kiállításszervezőt és műgyűjtőt, akinek a gyűjteményéből és válogatása eredményeként állt össze a tárlat 12 művész munkáit felvonultató, több mint háromtucatnyi festményből és grafikából álló anyaga.

Kovács László a tárlatról szólva elmondta, hogy "Ez a kiállítás a XX. század beregszászi festészetét mutatja be". Mint rámutatott, bár Beregszász kisváros, nagyon sok tehetséges művész élt és él benne ma is. A továbbiakban a szónok néhány mondattal sorra megemlékezett azokról az alkotókról, akiknek képeit a tárlat felvonultatja: Gogola Istvánról, Kádas Katalinról, Veres Péterről, Benkő Györgyről, Csernyiga Gyuláról, Zicherman Sándorról, Kaszab Juditról, Izai Károlyról, Nyina Petenkóról, Hejl Lászlóról, Garanyi Józsefről és Horváth Annáról.

A kiállító művészeket és munkáikat Benkő György festő, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) tagja, a beregszászi főiskola tanára méltatta. Egyebek mellett megjegyezte: Beregszászon nagyon sok érdekes, megfestendő motívum van, s jó volna, ha folytatódna ezek felfedezése és megörökítése.

A továbbiakban a gyűjtő, megköszönve a kiállítási lehetőséget, felajánlotta Csernyiga Gyula egy festményét a beregszászi főiskola képtárának, továbbá Glück Gábor és Zicherman Sándor műveiből összeállított katalógusokat adományozott a tanintézmény könyvtárának.

Tiszteletre és irigylésre méltó az a város, amelynek ilyen polgárai és művészei vannak, amely ilyen gazdag múlttal rendelkezik, hangsúlyozta pohárköszöntőjében dr. Csernicskó István, a főiskola rektorhelyettese, az emberi tényező fontosságát hangsúlyozva a település jövője szempontjából is.

A megnyitón jelen volt Nagy Petronella, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának konzulja, valamint a kiállító művészek közül is számosan eljöttek az eseményre. A közönség soraiban ugyanakkor többeknek hiányérzete támadt, amiért az egyébként szemmel láthatóan teljességre törekvő kiállítás anyagában nem szerepelt Veres Ágota festőművésznek, a RIT tagjának egyetlen munkája sem.

Az ünnepségen a Beregszászi Művészeti Iskola előadói hangszerszólókkal szórakoztatták a közönséget.

A kiállítás május végéig tekinthető meg.

pszv