Természeti csapások Kárpátalján is

2010. május 21., 10:00 , 488. szám

Kárpátalján több mint száz porta és mezőgazdasági területek kerültek víz alá a térségben az elmúlt hét végén s az azóta lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében.

A legutóbbi, nem végleges összesítés szerint az esőzések nyomán összesen 190 portát öntött el a víz a megyében. Ungvár több utcájában összesen 26 ház udvarát és pincéjét árasztotta el az esővíz, míg az Ungvári járás nyolc településén 126 porta került víz alá - adta hírül az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál. Összesen a megyében több mint 1600 hektárnyi mezőgazdasági terület van víz alatt a keddi állapotok szerint.

A vasárnap este kiadott meteorológiai jelentés szerint Kárpátalja keleti részén csupán május 16-án 4-20 milliméter, középső és nyugati térségeiben 20-40 milliméter csapadék hullott, s hétfőn és kedden szórványosan folytatódtak az esőzések. Ennek következtében a Tiszán, Nagybocskó és Huszt térségében, valamint a Borzsa alsó szakaszán 1,5-1,8 méteres vízszintemelkedést mértek. A keddi előrejelzés az árhullám tetőzését május 20-21-re várja Csap térségében a Latorcán 640-680 centiméteren, a Tiszán 1050-1100 centiméteren.

A nagy mennyiségű eső miatt számos helyen vízátfolyások, földcsuszamlások akadályozták a forgalmat. Hétfőn három juhászt mentettek ki az esőzések okozta áradás fogságából a Huszti járásban. A Huszton állomásozó katasztrófavédelmi egységet reggel értesítette egy irhóci (Vilhivci) farmergazdaság tulajdonosa arról, hogy a juhászait körbezárta a Tiszába ömlő egyik patak kiáradt vize. A helyszínre kivonuló vízi mentők csónakokkal juttatták biztonságos helyre a víz csapdájába került pásztorokat - adta hírül a mukachevo.net internetes hírportál.

Az ua-reporter.com az Ukravtodorra hivatkozva arról számolt be, hogy az Ungvári járásban hétfőn vízátfolyás miatt le kellett zárni a T-07-01 jelzésű autóutat egy kb. 150 méteres szakaszon a 18-as kilométer közelében.

Ungvár központjában az erős szélrohamoktól kicsavart fa négy személygépkocsit rongált meg a hétvégén. A beregszászi járási Gut és a munkácsi járási Dercen között kedden az úttestre dőlt faóriás lassította a haladást (lásd címlapfotónkat). (hk)