Beregvidéki mukedvelők beszámoló koncertje

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

Május 21-én került sor Beregszászban a Beregszászi járás amatőr műkedvelőinek beszámoló koncertjére, melyen háromórás műsor keretében több mint negyven társulat bizonyíthatta az előadó-művészetek terén való jártasságát.

Az esemény kapcsán Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális és turisztikai osztályának vezetője elmondta: "Járásunk a megyei művelődési főosztály szemléje előtt minden évben megtartja ezt a beszámoló koncertet, melyen a Beregvidék legtehetségesebb amatőr művészei prezentálják a járásban zajló kulturális életet. A koncertet megelőzően munkatársaimmal egy hónapig elemeztük a különböző kollektíváknak az elmúlt időszakban végzett munkáját, repertoárjukat és elért eredményeiket, s a legtehetségesebbnek bizonyult műkedvelőket kértük fel, hogy részt vegyenek a beszámoló koncerten. Több mint negyven műkedvelő együttes mutatta be munkáját, melyet a megyei művelődési főosztály munkatársai zsűriztek. A legjobbak elnyerték a jogot, hogy képviseljék járásunkat a megye által szervezett különböző kulturális rendezvényeken Ungvártól Kőrösmezőig, elvíve így azon vidékekre is a Beregvidék jó hírét. Tavaly is rengeteg megyei rendezvényen vettünk részt, s nem kis büszkeséggel állíthatom, hogy nem vallottunk kudarcot. Megemlítendő még, hogy idén a koncertet egy kiállítás is kiegészítette, melyen különböző alkotóktól több mint kétszáz munka - szőttesek, festmények, fafaragványok - volt kiállítva."

Az esemény ünnepélyes megnyitójára a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal épületében került sor. Köszöntötte többek között a megjelenteket Igor Szviscso, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Halász László, valamint Vaszil Marjuhnics, a megyei művelődési főosztály vezetőjének helyettese is, majd a koncert a városi művelődési házban folytatódott. Nyitó csoportként a járási művelődési dolgozók és művészeti iskolák összevont kórusa (művészeti vezető Bárány József) lépett a pódiumra, melynek előadásában Bárdos Lajos Tréfás házasító és Huszti József feldolgozásában a Mondja meg annak a kislánynak című dalokat hallhatta a közönség. Nehéz lenne itt most felsorolni a sok tehetséges csoportot, akik felléptek, így helyszűke miatt nem is vállalkozunk erre. Nagyszabású produkciók is voltak a koncerten, pl. a Halász László által két évvel ezelőtt megalakított, a magyar tradíciók feldolgozását és színpadra vitelét célul kitűző Rozmaring folklóregyüttes előadása, amely ezúttal a szőlőszürettel, a borkészítéssel kapcsolatos dolgokat vitte színpadra, ezt láthatta most a közönség.

F.Zs.