Gyermeknap Tiszacsomán - immár tizennegyedszer

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei szervezete és Tiszacsomai Alapszervezete május 23-án immár tizennegyedik alkalommal rendezett gyermeknapot. A programok a helyi művelődési ház előtti téren és az iskola futballpályáján zajlottak, melyekre a helyi lakosságon kívül nagy számban érkeztek látogatók a környező településekről is.

Elsőként Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke köszöntött mindenkit, köztük Orosz Ildikót, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnökét, Halász Lászlót, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális és turisztikai osztályának vezetőjét, Riskó Györgyöt, a KMKSZ kulturális titkárát, Heé Rolandot, a KMKSZ–UMP járási tanácsi frakciójának vezetőjét, Nagy Anikó asztélyi polgármestert, a helyi KMKSZ elnökét, valamint Buzási Istvánt és Kádár Szilviát, a KMKSZ Borzsovai és Halábori Alapszervezeteinek elnökét, illetve Kovács Szvetlanát, Tiszacsoma polgármesterét. Az elnök külön megemlítette mindazokat a falvakat, melyek évről évre műkedvelő csoportjaikkal járulnak hozzá a gyermeknapi program színesebbé tételéhez, valamint megköszönte a támogatóknak a rendezvényhez nyújtott segítségét. Rácz János végezetül elmondta: "A gyereknap nem jöhetett volna létre azon önzetlen emberek nélkül, akik fáradságot nem ismerve, önkéntes munkájukkal, szabadidejüket feláldozva sürögtek-forogtak azért, hogy fiata

l és idős egyaránt jól érezze magát. Ők ezért a közösség minden tiszteletét megérdemlik, köszönet nekik munkájukért."

Majd Riskó György és Halász László köszöntötte a gyerekeket és a felnőtteket, és kívánt mindenkinek jó szórakozást.

Egy hirtelen kerekedett zápor kicsit megzavarta ugyan a népes közönséget, de senki nem esett kétségbe: a rendezvény a művelődési házban folytatódott tovább, ahol a Kárpátalja-szerte népszerű bátyúi Cók-Mók Bábszínház szórakoztatta a gyerekeket.

Időközben az eső elállt, így a szabadban Papp Ilona és Reskó Papp Angéla vezetésével zavartalanul folytatódott a gazdag kulturális program. Elsőként a legkisebbeké, a helyi óvodásoké volt a főszerep, akik különböző táncokkal – többek között csárdással – mutatkoztak be. A Tiszacsomai Középiskola keringőt és botos táncot adott elő, s fellépett a helyi mazsorettcsoport is. Gazdag, pörgős táncműsorral mutatkoztak be a macsolai és asztélyi művelődési házak, valamint a Mezővári Művészeti Iskola táncosai. A macsolai Rózsa Rebeka dallal dobogtatta meg mindenki szívét. Több mint hatvanan neveztek be az aszfaltrajzversenyre, s számosan az óvodások kerékpárversenyére. Megemlítendő, hogy mind a fellépők, mind a versenyzők fáradozása elnyerte jutalmát: a szervezők jóvoltából mindenki ajándékban részesült. Volt még légvár, körhinta, tombolasorsolás, ingyen fagyi és üdítőitalok gazdag kínálata. Az árnyas fák alatt eközben megfőtt a finom bográcsgulyás, melyből 120 liter fogyott el.

A futballpályán eközben zajlottak a kispályás focimérkőzések 8-10, illetve 10-13 éves kategóriában. Az első korosztályban két csomai csapat küzdött meg egymással, így az első hely mindenképpen "helyben maradt". Jutalmuk oklevél és baseballsapka volt. A nagyobbaknál a csomaiakon kívül pályára léptek Macsola, Gut és Beregújfalu focistái is. Szoros, izgalmakban bővelkedő meccsek után az első helyezett Tiszacsoma csapata lett, második Gut, a harmadik és negyedik helyre pedig Macsola és Beregújfalu került. A győztes csapat jutalma egy focilabda lett és minden csapat kapott oklevelet és ajándékot. A torna legjobb játékosa címet a fiúk között is nagyszerűen helytálló guti Nagy Barbara, a legjobb kapus címet pedig a csomai Beca István érdemelte ki.

A gyermeknapot többek között a Szülőföld Alap is támogatta.

Fischer Zsolt