Hogyan számíthatók be a tanulmányi évek a munkaviszonyba?

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

"1989-ben szereztem diplomát, de a munkakönyvembe nem jegyezték be az egyetemi éveket, a vállalat pedig, amelynél akkoriban dolgoztam, már nem létezik. Mit tegyek, hogy a tanulmányi éveimet is beszámítsák a munkaviszonyomba?"

- A Miniszteri Kabinet 1993. 08. 12.-i 637. számú, a meglévő munkaviszony igazolásának a munkakönyv vagy a munkakönyvi bejegyzés hiányában követendő rendjét megállapító rendeletének 3. és 8. pontjai értelmében a felsőoktatási tanulmányi időt a diplomával, valamint az olyan, levéltári adatok alapján kiállított egyéb igazolásokkal és dokumentumokkal lehet igazolni, amelyek információt tartalmaznak a tanulmányi időre vonatkozólag. Ilyen adatok hiányában elfogadhatók a tanulmányi időre vonatkozó igazolások, amennyiben a szóban forgó dokumentumok tartalmaznak a képzés vagy annak egy szakasza befejezésére utaló adatokat.

Ebből következőleg az olvasónak be kell majd nyújtania a nyugdíjalaphoz a felsőoktatási intézmény elvégzését igazoló diplomát, és - amennyiben abban nincsenek feltüntetve a tanulmányi évek - mellékelni kell egy igazolást, amely alátámasztaná, hogy mely időszakban látogatta a diploma tulajdonosa az adott tanintézményt. Ez az igazolás akár már most beszerezhető a szóban forgó tanintézménynél.

hk