Martonyi Kijevben

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

Magyarország és Ukrajna felújítja a magas szintű kétoldalú tárgyalások háttérbe szorult gyakorlatát, a két ország miniszterelnöke a közeli jövőben találkozik egymással - jelentette ki múlt szerdán Kijevben Martonyi János leendő külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Konsztantyin Hriscsenkóval, az ukrán diplomácia vezetőjével.

Martonyi, aki Kijevből telefonon nyilatkozott az MTI-nek, elmondta, hogy budapesti látogatásra hívta meg az ukrán külügyminiszert. A két fél megállapodott abban, hogy elmélyíti stratégiai együttműködését, amire különlegesen jó alkalmat ad az, hogy 2011 első felében Magyarország tölti be az EU soros elnökségét. A leendő külügyminiszter szerint a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséhez is kiemelkedő lehetőséget biztosít az, hogy a magyar elnökség csúcstalálkozót rendez majd a keleti partnerségről.

Martonyi János tájékoztatta az ukrán külügyminisztert a magyar állampolgársági törvény tervezett módosításáról. Mivel Ukrajna jogrendszere nem ismeri el a kettős állampolgárságot, a felek megállapodtak, hogy tudomásul veszik egymás gyakorlatát, s ügyelnek arra, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések semmi esetre se gyakoroljanak negatív hatást a két ország közötti kapcsolatokra.

A felek érintették az ukrajnai magyar kisebbség ügyét is. Martonyi vendéglátójának elmondta, hogy ez nagyon fontos kérdés a leendő magyar kormány számára, s hogy az elmúlt időben javulást lehetett tapasztalni, de a témakört részletesen a későbbi találkozókon fogják megtárgyalni. Martonyi és Hriscsenko röviden áttekintett egy sor kéltoldalú gazdasági együttműködési projektet, a többi között az energetika, a közlekedés és a kereskedelem területén. A leendő magyar külügyminisztert útjára elkísérte Németh Zsolt, a külügyi tárca kijelölt államtitkára. (MTI/Kárpátalja)