Milyen a jó napszemüveg?

2010. május 28., 10:00 , 489. szám

Napszemüveget vásárolnék, de úgy hallottam, nem mindegyikük védi meg a szemet a napsugárzás káros hatásaitól. Érdekelne, milyenek a jó napszemüvegek, és hol lehet azokat beszerezni - telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagyberegi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Galina Turjanica, a Beregszászi Járási Kórház szemésze válaszol.

- A napszemüveg a Nap ultraibolya sugárzásától védi a szemet, mely sugárzás szürke hályogot, kataraktát, rövidlátást okozhat, s a látóidegeket is rongálja - fejti ki a szakember. - Ám nem mindegy, milyen napszemüveget vásárolunk. A piacokon eladásra kínált, olcsó, 50-60 hrivnyás termékek ugyanis nem jó minőségűek, nincsenek bevonva speciális védőréteggel, mely visszaveri az ultraibolya sugarakat, így nemhogy védenék, hanem egyenesen rongálják a látást. A szemüveg sötét festékanyaga révén ugyanis a szem sötétbe kerül, amire úgy reagál, hogy kitágul a pupilla, ám mivel a szemüveg nincs bevonva speciális védőréteggel, az ultraibolya sugarak akadálytalanul áthatolnak rajta, s mivel a pupilla tág, még több sugárzás kerül be a szembe, mint ha nem viselnénk szemüveget. A jó napszemüvegek - elsősorban az amerikai gyártmányú, polarizált lencséjű Polaroid napszemüvegek - olyan speciális védőréteggel vannak bevonva, mely visszaveri az ibolyántúli sugárzást, de ezeket csak optikai szaküzletekben lehet beszerezni. Megjegyezném: az üvegből készült szemüveglencse jobb, mint a műanyag, mert a műanyag lencse olyan kémiai anyagokat is tartalmaz, melyek a napsugárzás hatására felszabadulnak és rongálják a szemet.

Ami pedig a gyermekeket illeti, nagyon jó lenne, ha a szülők elgondolkodnának rajta, milyen napszemüvegeket is vesznek nekik. A gyermekkel együtt ugyanis a szem is nő, ám a rossz minőségű napszemüvegek viselése miatt problémák adódhatnak a szem fejlődésében, a színérzékelésben, rövidlátás alakulhat ki tőlük, fáradékonyabbá válik a szem, a pupilla hosszú ideig tartó kitágulása miatt pedig megfájdulhat a fej. A gyermek inkább viseljen széles karimájú kalapot, széles simléderű sapkát, mely beárnyékolja a szemet, vagy vásároljanak neki speciális védőréteggel bevont, jó minőségű napszemüveget.

Lajos Mihály