Kiadják a 10.-es tankönyveket magyarul

2010. június 4., 10:00 , 490. szám

Ukrajna oktatási minisztériuma idén első ízben adja ki állami költségen a 10. osztályos tankönyveket az ország oktatási rendszerében használatos valamennyi nemzetiségi nyelven - jelentette be hétfői, kijevi sajtótájékoztatóján Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter.

A tárcavezető közölte: az ukrán nyelvet Ukrajna valamennyi általános oktatási rendszerű tanintézetében oktatják, de biztosítottak az országban élő nemzetiségi kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogai is. Hozzátette: az ukrajnai iskolákban orosz, krími tatár, moldáv, lengyel, román, magyar, bolgár és szlovák nyelven is oktatnak - adta hírül a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

Tabacsnik hangsúlyozta, hogy ebben az évben először adják ki a 10. osztályos tankönyveket állami költségen a középiskolai oktatásban használatos valamennyi nyelven. "Ez az oktatási minisztérium elvi álláspontja, amelyet a kormány is támogat" - mutatott rá.

A kijevi tanügyi tárca adatai szerint az ország iskoláiban a tanulók 77 százaléka ukrán, 23 százaléka orosz, 0,4 százaléka nyolc nemzetiségi nyelven tanul. Az ukrajnai iskolák számára - az oktatási reform előírásainak megfelelően - ebben az évben a 10. osztály tankönyveinek a kiadása van soron.

Varga Béla, a Szvit Tankönyvkiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetője lapunknak nyilatkozva egyelőre nem tudta kommentálni a miniszter bejelentését, miután arról a kiadókat még nem tájékoztatták. Véleménye szerint ugyanakkor csupán sikerpropagandáról van szó. Mint emlékeztetett, a minisztérium áprilisra ígérte a magyarra fordítandó tankönyvek jóváhagyott listáját, ám az máig nem érkezett meg. Hozzátette: a minisztérium jelenleg is több százezer hrivnyával tartozik a kiadóknak a tavaly megjelentetett könyvekért.

A szakember pontosítani kívánta a Dmitro Tabacsnyik által idézett adatokat. Mint emlékeztetett, nem felel meg a valóságnak, hogy első ízben jelennének meg a nemzetiségek nyelvén a tizedik osztályos tankönyvek, azok magyarra fordítása a korábbi években bevett gyakorlatnak számított. Varga Béla rámutatott arra is, hogy a miniszter által említett nyolc nemzetiség közül Ukrajnában mindössze négy, az orosz, a román, lengyel és a magyar rendelkezik saját iskolarendszerrel, azaz csak esetükben indokolt és megalapozott valamennyi tankönyv lefordításáról beszélni. (hk/MTI/korrespondent.net)