Mégis drágul a gáz?

2010. június 4., 10:00 , 490. szám

Úgy tűnik, sem a gazdaság stabilizálása, sem az orosz gáz árának csökkenése nem menti meg Ukrajna lakosságát a gázáremeléstől, vélik egyes megfigyelők. Amennyiben a tarifák 75 százalékkal nőnek, az több mint kétszeresére, közel 20 százalékra növelheti a fogyasztói infláció mértékét. Ellentételezésre viszont aligha számíthatunk, hiszen nincs rá pénz a költségvetésben.

Múlt szerdán a Miniszteri Kabinet közzétette a nemzeti energetikai társaság, a Naftogaz Ukrajini idei pénzügyi tervét jóváhagyó határozattervezetét. Ebben a kormány az energetikai szabályozásért felelős nemzeti bizottságnak (NKRE) azt javasolja, hogy vizsgálja felül a gázárakat valamennyi fogyasztói kategória esetében. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a gázárak emelésére a gazdaságilag megalapozott szintre történő fokozatos felhozataluk érdekében van szükség, a célból, hogy végeredményben a Naftogaz kizárólag a végső felhasználóktól befolyó összegekből tudjon elszámolni az importált gázért.

Sajtóforrások szerint a lakossági gázárak felülbírálását már június 1-től megkezdték, miután előzőleg emelték a fűtőanyag díjszabását az ipari fogyasztóknál és a költségvetési intézményeknél. Az emelés mértéke összességében a lakosság esetében 75 százalék, a távhőszolgáltató vállalatoknál 50 százalék körül alakulhat. A szóban forgó kormányhatározat-tervezet ugyanis azzal számol, hogy a gázárakat évi két alkalommal vizsgálják felül. Egy-egy alkalommal 25 százalékkal nőnek majd az árak mindaddig, amíg azok el nem érik a "gazdaságilag megalapozott szintet".

Utoljára az NKRE a gáz lakossági fogyasztói árát még a válság kezdetekor vizsgálta felül, 35 százalékos emelést hagyva jóvá 2008-ban. Szóba került az áremelés 2009-ben is, annál is inkább, mivel ez volt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik legfontosabb követelése az ország hitelezésének folytatása fejében. Az emelés ellen akkor az ellenzékiek, a jelenlegi kormányerők tiltakoztak a leghangosabban, emlékeztet az esetről beszámoló Ukrajinszka pravda ellenzéki hírportál. Mint hozzáteszik, hatalomra kerülve az egykori ellenzék felülvizsgálta nézeteit, s az IMF-fel aláírandó új memorandum tervezetében változatlanul szerepel az ukrán kormányzatnak az előző kabinet által megígért gázáremelés végrehajtására vonatkozó kötelezettségvállalása. A vállalást egyrészt azzal magyarázzák, hogy 2010 elejétől drágult az orosz gáz, másrészt az IMF-hitel megszerzését hozták fel indokul, amely nélkülözhetetlen a költségvetési hiány fedezéséhez.

Az ellenzéki sajtó szerint érthető, ha közvetlenül az új kormány megalakulása után a hatalmon lévők még nem álltak készen elismerni, hogy választási ígéreteik üres szavak voltak. Kompromisszumként azt hajtogatták, hogy az IMF-nek ez a követelése nem dogma, az Oroszországgal a gáz árának csökkentéséről folytatott sikeres tárgyalások pedig lehetővé teszik, hogy elkerüljék az áremelést. Megfigyelők emlékeztetnek, hogy az orosz és az ukrán államfő harkivi találkozója előtt Szerhij Tihipko első miniszterelnök-helyettes egyértelműen kijelentette: az orosz gáz árának ezer köbméterenként 240 dollárra való csökkentése lehetővé teszi a lakossági fogyasztói ár emelésének elkerülését. Ennek ellenére ma már kész tényként kezelik, hogy bár a második negyedévben az orosz földgáz ára ezer köbméterenként 236 dollárra süllyedt, az ukrajnai fogyasztók nem kerülhetik el az áremelést. A drágulás végső mértékét az is befolyásolhatja, hogy a lakosság egy jelentős hányada az ukrajnai kutakból kitermelt gázt használja fel, amelynek önköltsége jelentősen alacsonyabb az oroszországiénál.

Van még egy aspektusa a szóban forgó kormánydöntésnek, mutatnak rá az elemzők. A nemrég elfogadott költségvetés 2010-ben mindössze 9,7 százalékos fogyasztói inflációval számol éves szinten. Ez a szerény előrejelzés lehetővé tette, hogy csökkentsék a szociális kiadásoknak a költségvetésben lefektetett összegét, hiszen azoknak a jogszabályok értelmében meg kell haladniuk az infláció tervezett mértékét. A kormánynak az utóbbi hónapokban folytatott óvatos költségvetési politikája nyomán tarthatónak tűnik az inflációs előrejelzés - áprilisban már 0,3 százalékos árcsökkenést jelentettek. A terv azonban csak akkor teljesíthető, ha továbbra is változatlan marad a lakossági gázár. Ellenkező esetben a szakemberek szerint az infláció akár a 18-20 százalékot is elérheti éves szinten, ami nincs betervezve a költségvetésbe. Ennek következtében az infláció mértéke ismét meghaladhatja a minimálbér és a minimális nyugdíj növekedésének ütemét, ami a lakossági jövedelmek újabb csökkenéséhez vezethet.

hk