Munkácsi Magyarok Találkozója

2010. június 4., 10:00 , 490. szám

Egy régi hagyományt újított fel a munkácsi Zrínyi Ilona Cserkészcsapat. Sokan emlékeztek még arra, hogy régebben a várban magyar családnapot szerveztek. Több száz embernek volt alkalma kicsit kikapcsolódni, szórakozni, korra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül. Sajnos, egy idő után a várat már csak jó pénzért, később már azért sem lehetett igénybe venni ilyen célra, aztán, a Munkács Napja városi rendezvénysorozat egyik programjaként le is másolták ezt az ötletet - ukránoknak. Az utóbbi években a magyarok száma is csökkent, az iskolába kevesebb magyar gyereket íratnak be, sőt, a kikapcsolódási, művelődési, szórakozási, találkozási alkalmak is a minimumra csökkentek.

Ez adta azt az ötletet a csapat vezetőinek, hogy álljon az élére egy olyan program szervezésének, amely újra összehozná a munkácsi magyarokat egy délután erejéig. Beszélgessenek, játsszanak, énekeljenek, a családtagok együtt szórakozzanak, a magyar körök, szervezetek bemutathassák magukat, egyszóval évente egyszer a munkácsi magyarok kötetlenül találkozzanak és érezzék jól magukat.

Május 30-án szépen megtelt a II. Rákóczi Ferenc Középiskola udvara. Magyar szótól, magyar zenétől volt hangos. A több száz összegyűlt résztvevőt Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke köszöntötte és tájékoztatta arról, mi mindennel lehet ezen a - hála Istennek esőmentes - napon foglalkozni. A sok lehetőségből mindenki megtalálhatta a neki tetszőt. Volt több kézműves-foglalkozás (sógyurmázás, origami, gyöngyfűzés, batikolás, arcfestés, papírdíszkészítés stb.), pingpong, céllövölde, sakk, játékok, staféta, papírsárkány-eregetés, fotófal, karaoke stb. A jó hangulathoz hozzátartozott a nagyon ízletes, 100 liternyi bográcsgulyás (a Balogh és Szemák család kivitelezésében), ami a nap végére el is fogyott!

Lehetőség nyílott a városban működő magyar kórusok, együttesek, előadók fellépésére. A hálás közönség meghallgathatta a református kórust, a Rákóczi-kör együttesét, a római katolikus ifjúsági kórust, Boruzs Béla gitáros énekét, a cserkészlányok gitáregyüttesét, Szvirida András és Pénzel Tamás gitárduóját, illetve láthatta az iskola alsós diákjainak magyar néptáncát.

A nap házigazdája, az iskola igazgatója, Schink István is köszöntötte a közönséget és kihasználta az alkalmat, hogy felhívja a szülők figyelmét arra, milyen fontos gyermekeiket magyar iskolában taníttatni.

Mindenki izgalommal várta a tombolasorsolást, melyen kizárólag munkácsi magyar kötődésű személyek, vállalkozók felajánlásait nyerhették meg a találkozó résztvevői. A fődíj Matl Péter és Kopriva Attila képzőművészek több alkotása (három grafika és egy festmény), illetve egy nyelviskola egyéves angol nyelvtanfolyama volt. Díjakat ajánlottak még fel: a Beatrisa, Bilocska ABC, MFoto, Polibri, VÁTI Kft., VS Computers, illetve magánszemélyek.

Nagy segítséget nyújtott a szervezésben Molnár Sándor, az Eurhythmics igazgatója, aki anyagi támogatása mellett a bográcsozáshoz a 100 literes üstöt, az edényeket, evőeszközöket is biztosította.

A visszajelzések alapján elmondhatjuk: a rendezvény nagyon jól sikerült. Jó volt ezen a napon munkácsi magyarnak lenni! Nagyon sokan gratuláltak a cserkészeknek az ötlethez és a szervezéshez. Nagy büszkeség töltötte el őket, látva, hogy milyen hálás, a magyarság számára fontos ügyet szolgáltak munkájukkal, lelkesedésükkel. Köszönet érte!

A Munkácsi Magyarok Találkozója főpróba volt: a szervezők úgy tervezik, hogy a nagy sikerre való tekintettel jövőre meghirdetik a Munkácsi Magyarok Világtalálkozóját.

Krónikás