Szavalóverseny a szórványban

2010. június 4., 10:00 , 490. szám

A tanévzáró és gyermeknap közé még egy ünnepet illesztettek a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a felső-Tisza-vidéki magyar pedagógusok: május 29-én tartották meg hagyományos tavaszi versmondó vetélkedőjüket.

A rahói magyar iskola esztétikusan díszített aulája várta a bustyaházai, nagybocskói, gyertyánligeti, terebesfehérpataki, rahói és kőrösmezői gyerekeket, hogy megünnepeljék a magyar szót, a magyar verset, s egy kicsit össze is mérjék tudásukat.

A szavalóverseny köszöntőjeként a terebesfehérpataki vasárnapi iskola 3 tanulója - Jenicki Vanessza, Bánk Alekszandra és Joszipcsuk Mihály - magyar énekes népi gyermekjátékokat, mondókákat, népszokásokat mutatott be.

A felkészítő tanárok gondosan válogattak a magyar irodalom alkotásai közül, s elhangzottak a kárpátaljai költők - Szalai Borbála, Weinrauch Katalin, Nádasdi Klára - gyermekversei is.

A zsűri tagjai az értékelésnél külön figyelmet fordítottak a szép magyar kiejtésre. A magyarul legszebben beszélőnek a 10. osztályos gyertyánligeti Beszarába Renáta bizonyult.

Valamennyi versmondó a DORCAS AID és a KMPSZ ajándékát kapta.

A szavalóverseny zárásaként a kőrösmezői lányok magyar népdalcsokorral lepték meg a közönséget.

Ugyancsak május 29-én került sor, immár 10. alkalommal a Hármashalom Alapítvány Fogadj örökbe egy magyartanárt program Zrínyi Ilona-ösztöndíjának az átadására. 68 pedagógus vehette át Simon Attilától, a kuratórium elnökétől a 2009-2010. tanév ösztöndíjának második részletét.

pm