Belvízhelyzet

1500 portát öntött el a víz

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Kárpátalja alföldi járásaiban múlt pénteken délutánig közel másfél ezer porta és háztáji gazdaság, valamint több mint háromezer hektár mezőgazdasági művelés alatt álló terület került víz alá a napokig tartó esőzések következtében - közölte a rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának sajtószolgálata.

A jelentés szerint a víz a sík vidéki településeken, az Ungvári, Munkácsi, Ilosvai, Nagyszőlősi és Beregszászi járások területén okozta a legtöbb gondot. A Munkácshoz közeli Beregrákoson a legsúlyosabb a helyzet, ahol - kevesebb mint egy hónap alatt már másodszor - közel 700 porta került víz alá. Olekszandr Ledida, Kárpátalja kormányzója pénteki ungvári sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megye sík vidéki területeinek több mint 40 százalékát öntötte el a víz.

A belvíz által érintett településeken az ungvári és a munkácsi katasztrófavédelmi egységek, valamint a vízügy közel harminc gépe és több mint száz munkatársa dolgozott a károk elhárításán. A június 8-i helyzetjelentés szerint még 59 porta, 142 pince, 54 kút és több mint ezer hektár mezőgazdasági terület volt víz alatt. A belvíz átemelése szivattyúkkal a csatornákba és víztározókba még tart.

Megkezdődött a károk felmérése és a helyreállítási munkálatok tervezése. Mint Beregszászi Ferenc, Bátyú polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, a település két utcájában öntötte el a víz a porták udvarát. Három épületben, ahol magasabban állt a víz, illetve alacsonyabb volt a fundamentum, komolyabb károk keletkeztek. A polgármester egyelőre nem tudta számszerűsíteni a lakosság veszteségeit. Mint elmondta, jegyzőkönyvet vettek fel a keletkezett károkról, amelyeket a járási és a megyei hatóságok is elfogadtak, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a károsultak milyen mértékű kompenzációra számíthatnak.

A június 3-4-i kétnapos özönvízszerű esőzés az előzetes összesítés szerint mintegy 4,1 millió hrivnyányi kárt okozott a megyében.(pszv/MTI/ua-reporter.com)