Borfesztivál Nagyszőlősön

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Az immár hetedik alkalommal megszervezett nagyszőlősi borfesztivál idén is a Perényiek városának központjából induló felvonulással vette kezdetét az elmúlt vasárnap. A Nagyszőlősi járás falvaiból összesereglett fiatalok a járás és a város vezetőit követve népviseletben, zenélve-énekelve vonultak végig a város főutcáján a borfesztiválnak helyet adó Perényi-parkig, bemutatva a vidék nemzetiségeinek változatos hagyományait.

A borfesztivál szervezőinek hangsúlyozott célja a borfogyasztás kultúrájának terjesztése, a szőlőtermesztés hagyományának visszaállítása, a helyi bortermelők támogatása, a régió turisztikai potenciáljának növelése, a hagyományos nemzetiségi konyha megőrzése, a népművészek által készített termékek értékesítése, a vidék etnikai sokszínűségének és hagyományainak népszerűsítése, a kultúrák közötti kapcsolatok erősítése.

A Perényi-park szabadtéri színpadán Rezes Károly, a Nagyszőlősi Járási Állami Adminisztráció elnöke köszöntötte az ünneplőket és a vendégeket, majd Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi főkonzulja szólt, hangsúlyozva, hogy a borfesztiválhoz hasonló ünnepségek mindig elősegítik a hagyományőrzés mellett a népek békés egymás mellett élését, valamint a jószomszédi kapcsolatok elmélyítését. Vlagyimir Belouszov, az Oroszországi Föderáció Belgorodi Járási Állami Adminisztrációjának elnökhelyettese kijelentette: "40 éves barátság köti össze a nagyszőlősi és belgorodi járásokat", majd Rezes Károlynak átnyújtotta a Belgorodi járás fekete-zöld színű zászlaját. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke a képviselőtestület nevében köszöntötte az ünnepség résztvevőit és szervezőit, a borászokat és a borkedvelőket, emlékeztetve mindenkit, hogy Ugocsában 1000 éves hagyománya van a szőlőművelésnek és bortermelésnek. Köszöntötte továbbá a megjelenteket Fischer István, a romániai Nagykároly önkormányzatának képviselője, Anna Martinkova, a Szlovák Köztársaság ungvári konzulja és Erdős József, a Budapesti Ruszin Önkormányzat elnöke. Majd Ivan Busko, a megyei állami adminisztráció elnökének első helyettese adott át elismerő okleveleket a Nagyszőlősi járás kiváló borászainak. Az ünnepségen jelen volt többek között Tilki Attila, a magyar Országgyűlés képviselője, Fehérgyarmat város polgármestere, Jevgenyij Huzejev, az Orosz Föderáció lembergi főkonzulja, Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke, megyei képviselő, Oleg Ljubimov és Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke és alelnöke, Bocskai István, Nagyszőlős polgármestere, valamint Budapest V. kerület és Eger város önkormányzatának küldöttsége.

A borversenyre idén négy kategóriában 38 kiváló nedűvel neveztek be a járás bortermelői. A zsűri döntését Mihajlo Policsko, a Nagyszőlősi Járási Borászok és Szőlészek Szövetségének elnöke ismertette, melynek értelmében idén a járás legjobb izabella borát a királyházai Szentmártoni Géza, száraz vörösborát a salánki Balog Sándor, száraz fehérborát a nagyszőlősi Mező Béla érlelte, míg desszertbor kategóriában az ugyancsak nagyszőlősi Rozgonyi László kapta a legjobb bor készítőjének járó érmet és oklevelet.

Az ünnepélyes megnyitót és a díjak átadását követően a járás műkedvelő együttesei léptek fel a szabadtéri színpadon. A csodálatos Perényi-kastély parkjában a Nagyszőlősi járás községi tanácsai által kialakított "falusi udvarokba" térhettek be az érdeklődők. A települések igyekeztek bemutatni értékeiket, az ugocsai emberek hagyományos életét és ételeit, amelyek mellett meg lehetett kóstolni a borászok finom borait is. A járókelők nagy örömére egy hatalmas ökör is sült a parázs felett, amelyből mindenki ingyen ehetett. Sok-sok szép emlék- és dísztárgyat is kínáltak az árusok, sajnos, csak kevés volt közülük népművészek keze munkája.

Végül a Nagyszőlősi Járási Tanács és a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás szakembereiből álló zsűri döntése értelmében negyedszer lett a legszebb a szőlősgyulai tanács által felállított falusi udvar, ezzel elnyerték az 5 000 hrivnyás fődíjat. A második helyezett a nevetlenfalui tanács udvara lett, jutalmuk 3 000 hrivnya, harmadik pedig Sósfalu (Novoszelice) és Csarnatő (Cserna) közös udvara lett, az ő markukat 2 000 hrivnya ütötte.

bzs