Kinek, mennyi jár az örökségből?

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

"Nemrég meghalt az édesapám, s nem hagyott végrendeletet. Házunkat édesanyám és testvérem nevére privatizálták. Anyám végrendeletében egyenlő részt hagy rám és a testvéremre. Akkor hát a ház mekkora hányada jut nekem? Ki örököl a testvérem után, ha felesége van s egy gyermeke?"

- A kérdésből kitűnik, hogy a házat az anya és a testvér nevére privatizálták, azaz az apa nem rendelkezett tulajdonrésszel az ingatlanban. Ennek megfelelően a ház nem képezi az elhunyt örökségének részét (lásd Ukrajna Polgári Törvénykönyvének (PTK) 1218. paragrafusát!).

Az anya és a testvér egyenlő részben, azaz fele-fele arányban birtokolja az ingatlant (Ukrajna törvénye Az állami lakásalap privatizációjáról és a kialakult bírói gyakorlat alapján). Az anya végrendeletében egyenlő arányban hagyta a maga házrészét a kérdezőre és testvérére, tehát az előbbit a ház negyedrésze illeti meg.

Amennyiben a testvér végrendeletet készít, örökösöknek számítanak a végrendeletben megnevezett személyek, a testvér gyermeke, amennyiben a testvér halálának pillanatára még nem éri el a nagykorúságot, vagy eléri de nem munkaképes, akkor a testvér felesége, valamint édesanyja is (a PTK 1258., 1261. paragrafusai).

pszv