A munkahelyteremtés a legfontosabb cél

Időközi polgármester-választás Nagypaládon és Fertősalmáson

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Június 20-án időközi választáson dönt a közös tanácshoz tartozó Nagypalád és Fertősalmás lakossága, hogy ki legyen a két település új vezetője. Mi Bornemissza Ferenccel, a KMKSZ által támogatott polgármesterjelölttel beszélgettünk terveiről, elképzeléseiről.

- Miért indul a polgármester-választáson?

- Azért vállaltam a jelölést, mert tenni akarok a két település, Fertősalmás és Nagypalád fejlesztéséért. A nagypaládi tanácshoz tartozó két falu nagyon el van maradva a környező településekhez képest, például Péterfalvához, Tiszaújlakhoz vagy Nevetlenfaluhoz viszonyítva. Úgy látom, hogy most van itt az idő, most vannak lehetőségek arra, hogy kilendüljünk a holtpontról. A jelenlegi munkahelyemen kiváló szakemberekkel dolgozom együtt. Úgy érzem, ott is sikeresen teljesítek, de most, ha bizalmat és lehetőséget kapok a két község lakosaitól, feladnám azt a munkámat, hogy kipróbálhassam magam polgármesterként, mert úgy gondolom, tudnék tenni az itt élő emberekért.

Édesanyám fertősalmási születésű volt, édesapám pedig nagypaládi, így a gyökereim mind ehhez a két községhez kötnek, én ide tartozom.

- Melyek azok a fő célok, amelyeket polgármesterként el szeretne érni?

- Munkahelyek teremtése lenne a legfontosabb feladat nálunk. Körülbelül 30 évvel ezelőtt termálvizet találtak Nagypaládon, most érett meg a helyzet a szanatórium létrehozására, ami leginkább kijevi engedélyek megszerzésén múlik. A beindítást követően fejlesztést és bővítést terveznek a befektetők, ami többek között sok új munkahelyet jelentene a két falu lakossága számára.

Céljaim között szerepel, hogy határátkelő nyíljon a magyarországi Kispalád és Nagypalád között, ami ugyancsak elősegítené településeink fejlődését. Szükség lenne a fertősalmási óvoda minél előbbi újjáépítésére, hisz a nagypaládi óvoda kicsi lett a két község apróságai számára. Ahhoz viszont, hogy az említett tervek minél előbb megvalósulhassanak, szükség van egy elszánt vezetőre, aki a közös tanácshoz tartozó két falu fejlesztését tartja legfontosabb feladatának.

Közös ipari parkok létesítését is tervezik az Európai Unió és Ukrajna határán, amihez a mi térségünk ideális helyszín lenne, hisz itt három ország bevonásával valósítható meg ez a terv. Nagyon fontos feladatnak tartom, hogy minden lehetőséget kihasználva lobbizzunk azért, hogy a mi területünkön épüljön fel egy ipari park, ami a tanácsnak jelentős bevételeket, a lakosságnak pedig jól fizetett munkahelyeket jelentene. Nálunk mindennél fontosabb feladat a munkahelyek létesítése, hisz nagyon távol vagyunk a nagyobb városoktól, nincs vasút. Nekünk Paládra és Almásra kell hoznunk a foglalkoztatókat.

- Érez magában annyi erőt és elszántságot, hogy az említett terveket "tűzön-vízen keresztül" megvalósítsa?

- Ha nem bíznék magamban, el sem indulnék a választásokon. Ezeket a célokat viszont egyedül senki nem tudja megvalósítani. A KMKSZ támogatja jelölésemet, ők nagy segítségemre vannak most is, és úgy gondolom, megválasztásomat követően is számíthatok a Szövetségre. Továbbá jó a kapcsolatom a járási tanács vezetőivel, valamint céljaim elérésében a Jedinij Centr ukrán politikai párt is támogat. Ugyanakkor a legfontosabbnak azt tartom, hogy a két község lakossága is támogassa a munkámat. Sok olyan ember él Nagypaládon és Almáson, akik ha mellém állnának, nagyon sok mindent el tudnánk érni.

Badó Zsolt