Prosztatamegnagyobbodás

2010. június 11., 10:00 , 491. szám

Éjszakánként kétszer- háromszor is kell kisdolgoznom, egy-két percet kell várnom, míg megindul a vizelet, ami csak gyengén, cérnavékony sugárban folyik. Milyen betegségre utalnak ezek a tünetek, s miként gyógyulhatok ki belőle? - fordult szerkesztőségünkhöz egy fornosi olvasónk. Kérdéseit dr. Sztepan Fatulához, a Beregszászi Járási Kórház urológusához továbbítottuk.

- Valószínűleg prosztatamegnagyobbodással (adenómával) állunk szemben - fejti ki a szakember. - Ötvenéves életkor fölött majdnem minden férfi esetében megnagyobbodik a prosztata, csak egyeseknél gyorsabban és nagyobbra nő, míg másoknál ez a növekedés kismértékű és nem okoz panaszokat. Az adenóma első tünete, hogy éjszakánként gyakran, kétszer-háromszor is kell vizelni, ám fájdalmak ekkor még nem jelentkeznek. Idővel nehezebbé válik a vizelés, egy-két percet is kell várni, míg megindul a folyamat, s nagyon gyenge a vizelet nyomása, cérnavékony sugárban jön ki a folyadék a szervezetből. Nem is tud az egész felgyülemlett mennyiség kiürülni a vízhólyagból, mindig marad ott valamennyi vizelet, egy decitől akár fél literig. A betegség végső stádiuma, hogy eláll a vizelet, amitől megnövekszik a nyomás a vízhólyagban, s fájdalom lép fel az alhasban. Ekkor már csak úgy tudunk segíteni a betegen, ha megkatéterezzük.

Már az első tünetek megjelenésekor forduljunk urológushoz, hogy könnyebben enyhítsük a panaszokat, illetve, hogy különböző vizsgálatokkal tisztázzuk, jóindulatú adenómával vagy prosztatarákkal állunk-e szemben, ugyanis a két betegség kezdeti tünetei megegyeznek.

- Visszatérve a jóindulatú adenómához, miként kezelhetjük a kórt?

- Ma már nagyon sok orvosság áll a rendelkezésünkre, vannak növényi eredetű és szintetikus gyógyszerek, alfaadrenoblokátorok, valamint finaszteridek, melyek fékezik a prosztata megnagyobbodását, illetve megszüntetik a kellemetlen tüneteket. Megemlíthetjük a Carduránt, az Omnikot, a Proskart, az Omiksot, a Prostamol unót, továbbá a Gentos-cseppet. Azt viszont, hogy konkrétan milyen készítményt szedjen a páciens, csak a szakorvos tudja megállapítani. Minden attól függ, vannak-e a betegnek szívproblémái, mert ezek az orvosságok különböző mértékben csökkentik a vérnyomást. A kezelés élethosszig tart, egy kúra időtartama hat hónap, mely után felülvizsgálatra kell jelentkezni az urológusnál. Ha viszont a gyógyszeres terápia már nem segít, műtétre van szükség. Amennyiben a prosztata még nem túl nagy, elektromos úton alagutat fúrunk belé, hogy utat nyissunk a vizeletnek, ha azonban már túl nagyra nőtt, akkor eltávolítjuk.

- Miként előzhetjük meg az adenóma kialakulását?

- Egészséges életmódot kell folytatni, ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást, és ne dohányozzunk.

lm