Közösségépítés nemzetközi támogatással

2010. június 18., 10:00 , 492. szám

A Közösségorientált helyi fejlesztés elnevezésű nemzetközi projekt megvalósításával összefüggő kérdések megvitatására rendeztek kihelyezett ülést június 10-én a makkosjánosi Helikon Szállóban.

Az Európai Unió és az ENSZ fejlesztési programjának közös finanszírozásában megvalósuló projektben Kárpátaljáról a Beregszászi, Volóci, Nagybereznai, Ökörmezői, Szolyvai, Perecsenyi, Técsői, Rahói és Huszti járások vesznek részt. A program célja a helyi kezdeményezésre elindított, közösségfejlesztésre irányuló projektek megvalósítása nonprofit civil egyesülések létrehozása, illetve bevonása, az elfogadott módszertan meghonosítása, s az így kidolgozott projektek finanszírozása révén.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke, a tanácskozás levezető elnöke lapunknak nyilatkozva mindenekelőtt annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a helyi közösségek maguk tűzhették ki a célokat, határozhatták meg, mire fordítják a támogatást. A közösségek által elképzelt, megtervezett és kivitelezett projektek megvalósításához az ENSZ és az Európai Unió a költségek 50 százalékával, projektenként mintegy 10 ezer dollárral járult hozzá, amennyiben a járási tanács biztosította a költségek további negyvenöt, a helyi közösség pedig öt százalékát. Az önrésznek köszönhetően a helyi közösségek fokozottan magukénak érezhetik a projekt eredményeként megvalósuló beruházást, s az összefogás a kivitelezés érdekében közrejátszik az olyan igazi civil társadalom kialakulásában, amely fontosnak tartja saját környezetének fejlesztését, mutatott rá Brenzovics László.

Dr. Jeisingh Shah, a projekt nemzetközi menedzsere összességében elégedetten nyilatkozott a program fogadtatásáról, s megvalósításának eddigi tapasztalatairól. Elmondása szerint már tervezik a projekt második fázisát, amelyre előreláthatóan 2011 és 2014 között kerül majd sor.

Mint megtudtuk, a Beregszászi járás különösen jól teljesített ebben a projektben, hiszen Ukrajna egyetlen olyan közigazgatási egységének bizonyult, ahol még határidő előtt megvalósítottak minden eltervezett programot. A lehetőségnek köszönhetően olyan fontos beruházások valósulhattak meg, mint a mezőkaszonyi zeneiskola, a borzsovai óvoda, a kovászói művelődési ház felújítása vagy a nagybaktai vízvezeték kiépítése.

A tanácskozás résztvevői a délutáni órákban a helyszínen tekinthették meg a beregszászi járási beruházásokat.

szcs