Bársonyt visszahívják

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

Összesen 15 magyar nagykövetet hívnak vissza - közölte Martonyi János külügyminiszter kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. A tárcavezető elmondta: a visszahívottak többségének lejárt a hivatali ideje, de van közöttük olyan is, akiben megingott a bizalmuk, ez a kisebbség.

A külügyminiszter név említése nélkül elmondta, hogy volt nagykövet, aki olyan miniszterelnöki anyagot terjesztett, amelyben a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét szélsőségesnek nevezik. Ez ártott Magyarországnak - szögezte le.

A Népszava keddi számában azt írta: több diplomatát is visszahív a Külügyminisztérium július 31-i határidővel, köztük Horváthné Fekszi Mártát, a New York-i magyar ENSZ-misszió vezetőjét, korábbi külügyi államtitkárt és Polgár Viktor New York-i főkonzult. A lap szerint visszahívják állomáshelyéről Bársony András kijevi, Udvardi Iván hágai és Boros Jenő bakui (Azerbajdzsán) nagykövetet is. Szakértők szerint a hathetes visszahívási idő igen rövidnek számít a diplomácia gyakorlatában - írta a Népszava. (Kárpátalja/MTI)